Японска компания планира да построи най-високия дървен небостъргач в света, като 90% от конструкцията ще е от дърво, предава CNBC. Това обаче ще се случи едва през 2041 година.

Sumitomo Forestry - компанията, която ще го построи, казва, че сградата ще бъде висока 350 метра и ще има 70 етажа. Тя ще бъде построена в Токио и в нея ще има магазини, офиси, хотели и частни жилища.

Използването на дърво може и да е екологично, но съвсем не е евтино. Очаква се нужните 185 хил. кубични метра дървен материал да струва около 600 милиарда японски йени (5,6 милиарда долара), което е два пъти повече, отколкото биха стрували материалите за сграда, изградена по конвенционална технология. Компанията обаче се надява през следващите години това перо да намалее заради развитието на технологиите.

В момента най-високата дървена сграда е висока 18 етажа (53 метра) и в нея има студентски общежития за учащите в University of British Columbia.

Небостъргачът ще бъде изграден и благодарение на структурна система от укрепени тръби, греди и скоби, за да го предпазят от земетресения и ветрове.