Киберпрестъпниците непрекъснато измислят нови методи за онлайн измами, като само през последната половин година ръстът на атакуваните с кражби на пароли потребители е в размер на 45%. По данни на експертите на Kaspersky, паролите се крадат предимно чрез използване на специален зловреден софтуер Trojan-PSW.

Проучването на Kaspersky обхваща периодът от януари до септемри 2021-а година и показва, че има ръст в броя на атакуваните потребители. Например, през септември е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, което е увеличение от точно 45%.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft

През последните месеци експертите забелязват и рязко покачване в броя на опитите за атаки. Само за периода от юли до септември тази година увеличението е от почти 30%.

Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

За да не стават жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, експертите по киберпрестъпления съветват потребителите тези три основни неща:

  • Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа
  • Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си
  • Избягвайте да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н. Преди да предоставите каквато и да било информация, помислете за непредвидените последици и не споделяйте нищо, което би могло да компрометира вашите данни или данните на други лица.   
Хакери под наем: между шпионажа и предприемачеството

Хакери под наем: между шпионажа и предприемачеството

Китайските служби все по-често използват частни компании като прикритие за кибератаки

"Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни "крадци на пароли", налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си", коментира Богдан Писмиченко - регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и са популярна стока на черния пазар. Така че, не ни остава нищо друго, освен да вземем колкото се може повече допълнителни мерки.