2022 година беше годината на истински бум за AI (Изкуствен интелект). Почти сигурно е, че 2023-а ще продължи тази тенденция. Мнозина се опасяват, че навлизането на тези нови технологии ще заемат работата им. Има обаче и добра новина, която е, че навлизането на AI ще бъде в голяма голяма полза за финансите, банкирането и почти всяка друга индустрия, пише сайтът Finextra.

Какво да очакваме в следващите години?

Вероятно вече сте чували за генеративен AI. Още през лятото на 2022 година модели на генеративно изкуство като Stable Diffusion и Dall-E 2 предизвикаха фурор в социалните мрежи. Много хора се забавляваха доста от привидно безкрайния поток от странни, забавни и понякога зловещо реалистични изображения. Единствените, които не изглеждаха много весели бяха дигиталните артисти. Изглеждаха някак притеснени.

Снимка 605019

Източник: iStock

Скачайки 6 месеца напред във времето и имаме Copilot - генериращ функционален компютърен код. И разбира се ChatGPT, който принуди двамата основатели на Google да се завърнат след пенсионирането си, за да не загубят доминацирящятя се пазиция в онлайн търсенето, заради последната инвестиция на Microsoft. Виждаме един безкраен поток от стартъпи, които обещават AI да създава вашеите уеб страници и дори да пише статии като тази тук. Към момента обаче т. нар. добавена стойност, създадена от изкуствения интелект, изглежда далечна.

Ясно е, че зората на AI е тук. Никой не знае точно какво идва, но очевидно се задава нещо голямо и голям процент от работещите в сферата на науката, медиите, технологиите и още много индустрии изглежда се страхуват от едно и също нещо: тази нова технология ще вземе ли работата ми?

Вече има как да засечете текстовете, написани от AI

Вече има как да засечете текстовете, написани от AI

ChatGPT притесни не само преподавателите

Всъщност, не трябва да се притесняваме. Разбира се, че ще поемат голяма част от работата ни. Но си представете колко работа всъщност ще можем да свършим, след като това се случи. 

Прецедентът

Доста подобна на изкуствения интелект технология, приложенията за превод като Google Translatе, съществува от 16 години. И въпреки това индустрията за превод е все още жива и здрава. Ако не използвате редовно софтуер за превод, ще бъдете доста изненадани колко добър е станал през последните 5-10 години. И въпреки това днес има много повече преводачи от всякога. Това е така, защото технологичният напредък стимулира растежа, което води до това, че има пазар за повече добри професионалисти, които печелят по-добре, а не по-малко.

Това не означава, че работата на преводача или на експерта по локализация не се е променила. Независимо дали го признават или не, моделите за превод като Translator или Deepl са много често част от работния им процес. Днес обаче, вместо да пресъздават точно същия превод, който чуват - дума по дума, могат просто да "отстраняват грешки" в текста. Би трябвало този процес да е малко по-бърз. Или да стане такъв с напредването на AI.

Навлизането на изкуствения интелект може би ще помогне на работещите хора да бъдат освободени от монотонни задачи и ще им позволи да се съсредоточат върху по-креативна и приятна работа.

Промени в банкирането

AI вече е интегриран в много различни области на банковата индустрия. Например, сложни чат ботове могат да обработват над 90% от заявките за обслужване на клиенти, оставяйки служителите да предоставят отлична грижа за най-уникалните или предизвикателни 10% от проблемите.

Освен това, новите постижения в автоматизацията на документите позволяват на банките да автоматизират много повтарящи се задачи като обработка на кредитна документация, навлизане на клиенти, отчитане на инвестиции, съответствие с нормативните изисквания и какво ли още не.

Китай влиза в AI надпреварата - и то със заявка за лидерство

Китай влиза в AI надпреварата - и то със заявка за лидерство

Чат ботът ERNIE се очаква да направи дебюта си през март

Тоест, вместо да прекарват голяма част от работното си време, вършейки една и съща рутинна работа отново и отново, тези хора вече са свободни да решават по-интересни, вдъхновяващи и необичайни задачи, в които е необходима тяхната човешка креативност.

AI променя и начина, по който големите банки провеждат своите маркетингови кампании за контакт с потребителите. Традиционно съставянето на списък с клиенти, на които да се предлагат продукти, беше дълга и рутинна дейност, свързана с "ръчно писане" на безкрайни таблици. AI вече може да свърши по-голямата част от тази работа вместо вас и обикновено с много по-добри резултати.

AI може би наистина идва, за да ни помогне

Много други съвременни бизнес дейности ще претърпят тази промяна през следващото десетилетие. Така че да, AI може да поеме работата ви... вашата скучна, монотонна работа, която винаги ви е карала да се чувствате като робот. Но щом това се случи, ще можете да се възползвате от тези фантастични нови технологии, за да вършите нещо пои-интересно. Работа, която осигурява още по-голяма стойност за вашата компания, а това означава печалба. Трябва да се вълнувате, а не да се страхувате.

През годините сме били свидетели на дълъг списък от изобретения, които трябваше да оставят хората без работа. Въпреки това днес глобално работят повече хора от всякога. И въпреки че все още имаме да извървим дълъг път, все по-голяма част от хората се занимават с професия, която е много по-приятна и доходоносна от работата, която са вършили техните баби и дядовци. 

И все пак, всичко това са предположения. Място за притеснение със сигурност има. Затова най-доброто, което всички можем да направим е да сме информирани за новите инструменти, които ще навлязат в бизнеса, с който се занимаваме. Това наистина е важно, защото новите технологии променят начина, по който всички ние работим и именно тези, които са информирани и адаптивни, вероятно ще получат повишение.

AI решава дали ще ви викнат на интервю, ето как да му се харесате

AI решава дали ще ви викнат на интервю, ето как да му се харесате

Алгоритмите за подбор работят непрозрачно, но все пак има стратегии срещу автоматичния отказ