За всеки млад човек звучи ако не прекрасно, то поне примамливо възможността трениран на милиарди единици текст изкуствен интелект да му напише домашното или дипломната работа. Това вероятно се и случва - също както и докато четете тази статия в интернет се качват поне три дузини други, които изглеждат като дело на човек, но всъщност са изготвени от AI и са пълни с грешки и опасна дезинформация. Именно това доведе и до нуждата от нов тип платформи с изкуствен интелект - такива, които засичат текстовете, които е писал бот.

OpenAI - компанията зад сензационния ChatGPT, обяви, че е разработила своеобразна "противоотрова" за всичкото машинно генерирано съдържание, което чатботът създава. Новият инструмент засича характерни за AI текстови конструкции, като така може да помогне на преподаватели, но и журналисти, експерти и обикновени граждани да различават изкуствено създадените статии от истинските.

Само два месеца след пускането си чатботът ChatGPT причини невиждан хаос и изнерви Google

Само два месеца след пускането си чатботът ChatGPT причини невиждан хаос и изнерви Google

В различни сектори

Даже и в тази надпревара компанията не е без конкуренция. Подобен на техния инструмент е и GPTZero, който е дело на колежанина Едуард Тиен. Writer.com има свой инструмент за засичане на AI текстове, а стартиращата компания Fictitious.ai вече изпробва продукт, специално предназначен за образователния сектор.

Битката тепърва започва

"Вярваме, че техниките за засичане на създадено от изкуствения интелект съдържание ще се подобряват и ще продължат да надминават възможностите на човека. От друга страна, има ясен предел, отвъд който достатъчно добрата работа на (човек) редактор ще може да скрие следите от AI", коментира пред Axios представител на Fictitious.ai.

OpenAI се очаква тихомълком да започнат да "маркират" това, което чатботовете им "пишат", но за момента всички инструменти са доста склонни да допускат грешки. Голямото предизвикателство е системите да станат масови и лесни за употреба - така че например още при отварянето на дадена страница приставка в бразуъра да ни предупреждава, че си имаме работа с "роботско" съдържание.

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Google до две години

ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители

Тестовете на Axios показват, че за момента инструментът на OpenAI, GPTZero, Fictitious.ai и Writer.com се справят добре, но злонамерените потребители съвсем скоро ще се прехвърлят от масовия ChatGPT към затворени системи, които са специално оптимизирани за по-трудно засичане. Това означава, че този сюжет ще продължава още дълги години - с много технологични иновации и от двете страни на барикадата.

А написаното от "робота" домашно никога няма да е напълно сигурно, че ще мине... или че няма да мине.