Може да се каже съвсем спокойно, че ChatGPT причинява хаос. Чатботът на OpenAI съществува само от два месеца и вече има над един милион потребители.

ChatGPT впечатли и разгневи много хора. Новата технология се разпростря далеч отвъд света на бизнеса. Нещо повече - ChatGPT вече беше сравнен с пускането на iPhone и крипто бума, но докато предстои да видим какво ще е дългосрочното влияние на технологията, хората вече намират креативни начини да я използват, пише Business Insider.

"Код червено"

Обявен от някои като основна заплаха за традиционните търсачки, чатботът на OpenAI и съобщенията на Microsoft да инвестира 10 милиарда долара в него, след предишна инвестиция от 1 милиард долара, изглежда са изнервили Google.

През декември ръководството на Google дори издаде "червен код", заради нашумелия ChatGPT. Смята се, че чатботът е предизвикал опасения относно бъдещето на търсачката на Google.

Според някои скорошни новини Microsoft планира да пусне функция на Bing, която включва технологията зад ChatGPT. Функцията, която има за цел да предостави на потребителите отговори на някои търсения, вместо просто да показва подходящи връзки и това може да се появи още преди края на март, съобщава The Information.

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Google се притесни от нашумелия чат бот ChatGPT - ръководството на компанията издаде "червен код"

Сундар Пичай насърчи множество групи в компанията да пренасочат усилията си към справяне със заплахата

Някои експерти в сферата на изкуствения интелект, както и бивши служители на Google смятат, че е малко вероятно ChatGPT да измести търсенето с Google в момента, заради опасения относно неточните отговори, които понякога предлага, пише Business Insider.

Има и други опасения обаче. ChatGPT може да пише добри есета и да издържа някои изпити, способности, които изнервиха някои учени.

Докато някои учители са по-позитивни, гледайки на технологията като на инструмент за спестяване на време, други не са толкова запалени.

По думите на професори по философия, цитирани от Insider, някои студенти, се опитват да представят съдържание, генерирано от изкуствен интелект, като свое собствено. Те казват, че се притесняват, че съдържанието от бота ще станат по-трудно за проследяване.

За търсещия работа

Ясно е, че мотивационните писма са едно от най-неприятните неща за търсещите работа. ChatGPT обаче може да помогне и в тази трудоемка задача. "Помолих ChatGPT да напише моите мотивационни писма и ги изпратих в отдела по наемане на персонал, за да видя какво мислят. Дадох на бота няколко реални описания на работата и няколко кратки изречения за измисления си опит, за да генерира писмата. Мениджърите до голяма степен бяха впечатлени и двамата казаха, че най-вероятно ще се обадят на един от кандидатите", пише авторът на статията.