Докато отвъд Океана Microsoft и Google са буквално "броня до броня" в състезанието за най-бързо интегриран диалогичен изкуствен интелект в интернет търсачка, Китай подготвя свой собствен играч в сферата от компютърните науки, която привлича най-голямо внимание и най-големи средства и която има огромния потенциал да промени начина, по който общуваме с машините.

Компанията Baidu обяви своя чат бот ERNIE, който започва тестове през март и ще стане достъпен за потребителите по-късно през тази година, съобщава The Register, като се позовава на местни медии.

Google Bard: Онлайн гигантът обяви как ще оцелее в епохата на AI

Google Bard: Онлайн гигантът обяви как ще оцелее в епохата на AI

Изкуственият интелект ще заработи и в търсачката

Ботът се базира на езиков модел, който се разработва от 2019 г. и вече е в състояние да генерира текст и изображения на базата на 260 млрд. параметъра. За сравнение, GPT3 - моделът, който задвижва удивилия света ChatGPT, има "само" 175 млрд. параметъра.

ERNIE е двуезичен - трениран е както на китайски, така и на английски език. ChatGPT също работи на различни езици (включително - български), но действа по-забавено и с повече грешки, което показва, че въпросите и отговорите се превеждат към английски, преди да бъдат обработени.

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

Изкуственият интелект вече е кибероръжие

AI без проблем пише зловреден код, но може да бъде впрегнат и в защитата на данните

Baidu, които като продукти на китайския пазар силно се доближават до модела на Google, използват свой хардуер, който поддържа изкуствения интелект. Според представител на компанията ще има "значителни промени" в нейната интернет търсачка именно с интеграцията на ERNIE. Абсолютно същото правят MS с ChatGPT и Google с видимо обявения по спешност, но все още недостъпен чат бот Bard.