Една тиха технологична революция се случва на работното място... или по-скоро малко преди финалната права по пътя към него. Изкуствен интелект със сложни алгоритми подпомага процеса на подбор на кадри във все повече компании.

Това има своите ясни плюсове по отношение на ефективността, но експерти предупреждават, че не винаги е ясно как и защо програмата решава да каже "Да" на един кандидат и "Не" - на друг.

Apple започна да съкращава служителите си за подбор на персонал

Apple започна да съкращава служителите си за подбор на персонал

Планът за съкращаване на работници е необичаен за американския технологичен гигант

"Много компании от Fortune 500 използват базирани на AI решения, за да отсяват милионите кандидатури, които получават всяка година. Има проблем - много от фирмите не искат да разкрият каква технология използват, а доставчиците им не искат да разкрият какво има в "черната кутия", макар да има доказателства за автоматично взети решения, които са произволни или подчинени на предразсъдъци", пишат експерти от Нюйоркския университет в свой анализ, цитиран от Quartz.

Защо използват изкуствен интелект?

Мона Слоан от екипа, работил по проекта на университета, посочва пред изданието, че подобни автоматизирани системи се внедряват по две причини - да анализират голямо количество кандидатури или за да търсят кандидати с много конкретни умения.

В единия случай има много желаещи и трябва бройката да се намали до постижимо за човешкия HR екип ниво. В другия се преравят големи бази данни, за да се потърсят специалисти, които може даже в дадения момент да не търсят нова работа.

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

11 неща, които уверените хора никога не правят при интервю за работа

Те не бързат, не се извиняват излишно и не се правят на перфектни

Професорът по организационно поведение и публични политики Денис Русо от "Карнеги Мелън Юнивърсити" допълва, че за компаниите е характерно избягването от рискове и AI помага веднага да се открият потенциално ненадеждни кандидати според критерии като дълъг период без постоянна работа.

Къде греши изкуственият интелект?

В изследването си Слоан е установила, че алгоритмите за определяне на личностите характеристики не са надеждни - а в немалко случаи даже HR екипът не е наясно как работи програмата, която използват. "Проблемът е, че даже рекрутърите не знаят защо едни кандидати са класирани на първа страница, а други - на десета", обяснява тя.

Няколко грешки при интервю за работа, които ще унищожат доброто първо впечатление

Няколко грешки при интервю за работа, които ще унищожат доброто първо впечатление

Главен изпълнителен директор на голяма компания за набиране на персонал дава примери

Така даже да има грешка в цялостния модел и той да "наказва" хора с определени характеристики, житейски и професионален опит и т.н., има риск никой да не разбере.

Нужна е прозрачност

Технологията вече е в масова употреба, така че в момента най-доброто, което може да се направи, са конкретни стъпки, които да направят алгоритмите по-прозрачни и по-ефективни.

От 2023 г. в Ню Йорк ролята на AI платформите при подбора на кандидати за работа ще бъде ограничена, макар все още да не е ясно как ще се следи за това. В ЕС също се работи по ясни граници какво ще се позволява на алгоритмите и какво - не.

Как да не ни "пореже" изкуственият интелект

Докато справедливостта възтържествува ще мине доста време, ако въобще това някога се случи. Затова експертите препоръчват да следваме определени стратегии, които доказано помагат за добро класиране от изкуствения интелект.

Слоан посочва, че оптимизацията на автобиографията може да направи голяма разлика - по-прост дизайн с акцент върху текста ще се анализира по-лесно от AI. Платформи като Jobscan и VMock могат да "проверят" вашето CV преди изпращане. На практика използвате софтуер, който е много близък като принцип до този, с който вашият потенциален работодател ще оценява кандидатурата ви.

Как да преценяваме добрите работодатели по време на интервю?

Как да преценяваме добрите работодатели по време на интервю?

Често кандидатите за дадена позиция не си задават въпроса дали искат да работят за човека отсреща

Ако сте наистина застрашени от отказ - например, заради големи периоди без работа, е от изключително значение да изглеждате много продуктивни. Затова се записвайте на различни свързани с индустрията си курсове и след успешното им завършване ги вписвайте в своето CV.

Проф. Русо допълва, че е важно да опитате да установите контакти с настоящи служители на компанията, в която искате да кандидатствате. Познаването на процедурата на подбор винаги е полезно. Оказва се, че доброто старо общуване помага там, където ботовете запречват пътя към мечтаната работа.