По време на интервюта за работа кандидатите често прекарват твърде много време, опитвайки се да разберат специфичните отговорности на дадена работна позиция и да се харесат на бъдещия си работодател. Мнозина обаче пропускат да огледат внимателно хората отсреща и да преценят какво ще бъде да работят за прекия си началник. А днес, когато голяма част от интервютата се провеждат дистанционно, този процес става дори по-труден.

Колкото и да е квалифициран един служител за дадена позиция и отдаден на работата си, той трудно би напреднал в кариерата си, ако няма здравословни отношения на доверие и уважение с директния си мениджър.

Ясно е, че няма как да прецените хора толкова добре за разговор около час, както бихте ги опознали, когато работите за тях. Точно заради това Дж. Т. О'Донел, която е основател и главен изпълнителен директор на платформата за решаване на кариерни проблеми Work It Daily, съветва да зададете един въпрос на интервюиращите, с цел да разберете стила на лидерство и принципите на работа на евентуалния ви нов работодател:

"Може ли да ми разкажете за най-успешния човек, когото някога сте назначавали? С какво ви впечатли?"

Никога не казвайте тези неща на интервю за работа

Никога не казвайте тези неща на интервю за работа

Те могат да ви костват работното място, за което кандидатствате

Да предположим, че ви интервюират в компания, която претендира, че държи на баланса работното място, но после чуете отговор от сорта на: "Най-добрият човек, когото някога съм назначил, беше Атанас. Той беше един от най-трудолюбивите ни търговски служители. Първи влезе, последен излезе. Той не само доведе много нови клиенти, но и винаги отговаряше бързо на имейли и пристигаше на срещи, преди да са започнали."

Макар и простичък, този отговор говори за доста неща. Дали той предполага добра работна среда?

О'Донел споделя, че е помагала на изключително много хора, които са били прекалено уморени и са се чувствали зле на работното си място. Според нея често това се случва заради амбициозни работодатели, които изискват висококачествена работа в нереалистични срокове. След това тя дава второ предложение - може би по-подходящият шеф би казал нещо като: "Трудно е да се избере! Всички в нашия екип са страхотни. Но ще използвам за пример Таня, която наскоро беше повишена на ръководна длъжност. Тя никога не се страхува да продължи да споделя идеи - въпреки че те не винаги работят, както и да изпробва нови неща, които са ни помогнали да спечелим повече клиенти. Просто обичам нейната положителна енергия и ентусиазъм в това, което работим."

Защо този отговор е показателен за по-добър шеф? Интервюиращият започва отговора си, признавайки качествата на целия екип. На работното място винаги има поне някаква форма на фаворизиране, но добрият лидер ясно показва, че всеки член на екипа е ценен. И първият, и вторият отговор донякъде дават пътна карта за успех в компанията, но и преценка за ценностите на работодателя. От втория отговор също така става ясно, че работодателят насърчава растежа в компанията, а повишенията на служителите винаги са добър знак. Едва ли има някой, който иска да работи на място, където кариерата би останала в застой с години.

Какви служители търсят работодателите в България по време на корона кризата?

Какви служители търсят работодателите в България по време на корона кризата?

Оценката на експерти

Ето и някои други начини за определяне на по-добрия работодател:

Проверете профилите им в LinkedIn

Използвайте тези уебсайтове, за да проучите различни неща като колко дълго служителите остават във фирмата. Днес повечето хора работят от вкъщи, но скоро може да се наложи и да се върнат в офиса, а работата на много високи обороти винаги е червен флаг.

Наблюдавайте работната среда

Ако отивате на интервю в офиса, обърнете голямо внимание на това как служителите взаимодействат помежду си. Изглеждат ли щастливи и заредени с енергия? Или са стресирани и сериозни? Говорят ли удобно помежду си? Или са залепени за бюрата си с глави надолу?

Спазвайте стила на общуване

Не се толерира непрофесионалното и грубо поведение, както и постоянно прекъсване на разговарящия по време на интервюто. Бъдете уважителни, ако искате да ви уважават.

Задавайте поведенчески въпроси

Няколко примера:

Как бихте описали вашия стил на управление?

Как наградихте отличното представяне и упоритата работа на служители?

Как мотивирате подчинените си?

Мениджърите, които ви наемат винаги задават поредица от въпроси, за да разберат какъв тип служител сте. И е от съществено значение да направите същото, когато е ваш ред да задавате въпросите.

Главната причина, поради която хората се провалят при интервю за работа

Главната причина, поради която хората се провалят при интервю за работа

Запознайте се с някои от препятствията и как да ги преодолеете