Когато кандидатствате онлайн по някоя обява за работа, трябва да имате различни неща предвид. Например, че денят, в който се публикуват най-много оферти, е понеделник. И колкото по-рано кандидатствате за позицията (да бъдете сред първите 25 е от голямо значение), толкова по-вероятно е да ви потърсят, сочи изследване на платформата LinkedIn.

Toва са важни неща, които да вземете предвид, но е факт, че много други могат да се объркат при кандидатурата ви или интервюто за работа. Това включва различни грешки от неправилна граматика до закъснение.

Според експертите по подбор на персонал най-големият проблем е именно закъснението за интервю. Всъщност 9 от 10 (93%) казват, че ако пристигнете по-късно това ще повлияе негативно на вероятността да ви наемат, според проучване от 2018 година. То е проведено от платформата за търсене на работа SimplyHired.com. Следват 92%, които посочват като проблем номер 2 хленчещите хора и 89%, а липсата на подготовка като причина номер 3 от 10-те най-големи грешки при интервюта и кандидатстване за работа.

Едни от най-лошите отговори, които кандидати са давали на интервю за работа

Едни от най-лошите отговори, които кандидати са давали на интервю за работа

За тях разказват ръководители на компании и кариерни експерти

Ето то и списъка с 10-те най-големи грешки при интервюта и кандидатстване за работа, според анализа на SimplyHired.com и процентът специалисти, които ги посочват:

  1. Закъснение за интервю (93%);
  2. Хленчене (92%);
  3. Липса на подготовка (89%);
  4. Критикуване на предишните шефове (88%);
  5. Критикуване на бившите компании (87%);
  6. Допускане на граматически или правописни грешки в мотивационното писмо (86%);
  7. Беден речник по време на интервю (84%);
  8. Нереални изисквания за възнаграждение (84%);
  9. Недостатъчна квалификация за позицията (80%);
  10. Неправилно отговаряне на въпроси (77%).

Eдин от изпълнителните директори, интервюирал хиляди кандидати през последното десетилетие, споделя, че закъснението за интервю струва много на кандидатите за работа. "В основата си, уговорката за интервюто е договорът между вас и мен. И ако вие не можете да спазите този пръв договор, който имаме, особено когато се опитвате да ме впечатлите, това ми говори, че вероятно няма да може да изпълните нито един друг, който ви се поверява, ако станете част от екипа", обяснява той.

Разбира се, понякога се случва да закъснеете или да не знаете отговор на даден въпрос. В тази връзка, от MarketWatch се допитват до няколко кариерни експерти какво да правите, когато се окажете в някоя от следните ситуации.

Закъснявате:

"Ако закъснявате за интервюто, обадете се възможно най-скоро, за да уведомите интервюиращия и да обясните ситуацията", съветва един от кариерните експерти. Още повече "трябва да имате добро извинение като например трафикът беше по-тежък от очакваното поради голяма авария на пътя", споделя друг. "Добре е да вземете номера на компания със себе си, за да може бързо да се свържете с тях при нужда. След като стигнете мястото, ще трябва естествено да се извините и е добре да дадете кратко обяснение."

Изглеждате така, че се оплаквате или хленчите:

Хората не признават грешките си и често хленчат за случващото се около тях, споделя eдин от рекрутърите. В отговорите ви може и несъзнателно да се получи така, че да се оплаквате заради несправедливо отношение към вас по време на предишната ви работа, но важното е да обясните как сте преодолели тези препятствия. Вмъкнете и постиженията, които имате и така може да завършите положително разговора, което е важно."

Не сте подготвени за въпрос, който ви задават:

Експертите съветват: "Не се паникьосвайте и не лъжете. Усмихнете се и кажете нещо от рода на: "Това е уникален въпрос, не са ме питали нещо подобно". Можете също да спечелите няколко секунди като повторите въпроса или поискате малко време, за да помислите и след това отговорете каквото можете. Все пак част от теста е как реагирате на предизвикателствата.

Пет грешки на интервю за работа, които ще ви костват позицията

Пет грешки на интервю за работа, които ще ви костват позицията

Не ги правете