Никой не е перфектен. Може би смятате, че сте истински експерт, когато става дума за интервю за работа. Винаги обаче има опасност да кажете нещо не на място и това да бъде нещото, което да ви коства назначаването в желания работодател.

Разбира се, ясно е, че използването на обидни думи по каквато и да е причина е напълно изключено. Има обаче и много други фрази и изречения, които трябва напълно да изключите от речника си, когато отивате на интервю за работа. Ето и кои са някои от тях според Business Insider:

Какво точно прави компанията ви?

Въпрос като този би накарал човекът отсреща да реши, че не сте си направили труда дори да потърсите за компанията в Google. Предварителната подготовка по тема за това с какво се занимава дадената фирма е ключова.

За каква позиция ме интервюирате?

В случай, че сте кандидатствали на много различни места, е възможно да се объркате и да не можете да се сетите за каква позиция ви интервюират в дадена компания. Вместо този директен въпрос, опитайте се да се насочите като попитате, например, кои са ключовите изисквания за позицията.

Искам тази работа!

Поставете се на мястото на интервюиращия човек. Кой би искал да наеме някого, който изглежда отчаян или пък прекалено нахъсан за получаването на дадено място.

Знам, че не съм най-високо квалифицираният кандидат, но...

Всъщност щом са ви поканили на интервю, значи смятат, че сте достатъчно квалифицирани. Това само ще ви накара да звучите несигурен в себе си и работодателят ще заложи на някой, който е по-уверен и смята, че е достатъчно квалифициран.

Предишният ми работодател беше...

Каквото и негативно да следва след многоточието, избегнете да го казвате. Това е едно от най-логичните, но и също често пренебрегвани правила в интервютата за работа - никога не трябва да се говори нещо лошо за предишния работодател.

Нещо, което не е истина

Никога не лъжете на интервю за работа. Ако не е прекалено очевидно, ще ви се размине тогава. Но ще стане ясно, че сте излъгали по-късно, ако ви наемат. Честността е ключова за успеха в професионалния път.

Колко дни платен отпуск ще имам? Давате ли годишни бонуси?

Безспорно различните бонуси и допълнителни стимули са важни при избора на работодател. Те обаче не трябва да бъдат тема на разговор още на първото интервю. Най-добре е да бъдат обсъждани едва след като ви бъде предложена работа.