В условията на корона криза работодателите в България търсят най-вече ИТ специалисти, финансисти, хора с високо ниво на владеене на чужди езици и инженери. Това показва проучване на една от големите компании в подбора на кадри у нас - Adecco България.

От компанията акцентират върху това, че служители с технологични умения се търсят не само от ИТ сектора, но и за работа в области, като изнесените бизнес услуги, строителството и търговията с бързооборотни стоки.

Експертите посочват, че търсене на нови служители продължава да има в София и в големите градове в страната за сметка на по-малките населени места.

"Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID криза както в България, така и в чужбина. Разбира се, това е нормално предвид експортно ориентираната насоченост на икономиката ни", коментира Димитър Иванов, който е търговски и оперативен директор на Adecco България.

"Забелязва се и лек ръст на търсенето на услугата за кариерно консултиране. От нея се възползват основно международните компании, които осигуряват тази подкрепа за част от освобождаваните служители. Другата, тенденция, която се откроява на българския пазарq е и към повишен интерес от страна на фирмите да изнасят нови служители на трудов договор към агенции, занимаващи се с подбор на кадри", посочва още той.

Според оценката на експертите след близo двe гoдини, в които cлyжитeлитe бяха в мнoгo пo-cилнa пoзиция, oтĸoлĸoтo paбoтoдaтeлитe, заради ниската безработица и недостатъчния брой квалифицирани кадри, след COVID кризата, тенденцията по-скоро започва да се обръща.

"В тази несигурна среда и при задълбочаване на кризата, най-силно могат да пострадат хората с ниска специализация и умения, от които работодателите вече нямат нужда. Затова нашият съвет към кандидатите за работа е да не спират да развиват своите умения и компетенции, така че да могат да отговорят на променените изисквания на работодателите", смята главният изпълнителен директор за групата за пазарите в Гърция и България Константинос Милонас.