Apple освободи много от служителите си за подбор на персонал през изминалата седмица. Това е част от стремежа да се ограничи разходите според запознати източници на Bloomberg.

Около 100 служители са били освободени. Специалистите по набиране на персонал отговарят за наемането на нови служители за Apple. Съкращенията са знак, че в компанията се наблюдава забавяне.

На съкратените работници е обяснено, че съкращенията са направени заради промени в текущите бизнес нужди на Apple. По рано стана ясно и че компанията забавя наемането на служители след години на набиране на персонал, присъединявайки се към много технологични компании в натискането на спирачките.

Планът за съкращаване на работници е необичаен за американския технологичен гигант, в който работят над 150 000 души. Той не е първият в предприемането на такава стъпка. През последните месеци Meta Platforms, Tesla, Microsoft, Amazon и Oracle съкратиха доста работници.

На съкратените им е обещано, че ще получат заплати и медицински обезщетения за две седмици.

По-рано Apple уволни голяма група служители през 2019 г. в Корк, Ирландия. Apple освободи работниците като част от намаляването на програмата в отговор на опасения за поверителност.

Подобно на много други компании, Apple наема служители на договор за задачи като техническа поддръжка и обслужване на клиенти. Той също така използва подизпълнители за подобряване на услугата Maps. Наетите на договор работници обикновено получават по-малко обезщетения от тези на пълен работен ден.