Компанията-майка на Facebook - Мета, обяви, че ще възстанови акаунтите на бившия американски президент Доналд Тръмп във Facebook и Instagram през следващите седмици, съобщава CNN Business. Новината идва малко повече от две години, след като профилите му бяха изтрити след атаката над Капитолия.

Въпреки новия шанс, който получава, занапред Тръмп отново може да бъде отстранен за срок до две години за всяко нарушение на политиките на платформата.

76-годишният милиардер реагира на новината, като заяви, че "Facebook е загубил милиарди долари от стойността си в негово отсъствие".

В САЩ осъдиха бизнес империята на Доналд Тръмп

В САЩ осъдиха бизнес империята на Доналд Тръмп

Причината е данъчна измама

"Това никога вече не бива да се случва на действащ президент или на който и да е друг човек, който не заслужава възмездие", написа Доналд Тръмп в своята платформа Truth Social.

По-рано този месец бившият президент на САЩ изпрати писмо до Мета с петиция до компанията да отблокира акаунта му във Facebook, каза пред CNN източник, запознат с писмото, което прави завръщането на Тръмп все по-вероятно.

Въпреки че Twitter винаги е бил предпочитаната платформа за републиканеца, той има сериозно влияние и във Facebook и Instagram - съответно 34 милиона и 23 милиона последователи преди възстановяването на профилите му.

Доналд Тръмп се завръща в Twitter, но не точно сега:  Илон Мъск преразглежда спрените акаунти

Доналд Тръмп се завръща в Twitter, но не точно сега: Илон Мъск преразглежда спрените акаунти

Бившият президент на САЩ бе цензуриран от старото ръководство на компанията, като профилът му бе изтрит