Новият собственик на Twitter Илон Мъск обяви, че "социалната мрежа ще сформира работна група за модериране на съдържание с много различни гледни точки". Това означава, че спрени акаунти като този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп няма да се върнат веднага в Twitter, съобщава CNN Business. В края на миналата седмица Тръмп сам обяви, че се завръща в социалната мрежа. Припомняме, че акаунтът му бе изтрит от старото ръководство на Twitter, като за основни причини бяха посочени "излагането на фалшиви новини" и "всяването на страх".

"Няма да се вземат важни решения за съдържанието или възстановяването на изтрити акаунти, преди нашата работна групе да се събере и да дискутира", подчерта Мъск.

В резултат на придобиването на Twitter от Илон Мъск за $44 милиарда, веднага бяха повдигнати въпросите дали милиардерът ще отмени постоянните забрани и ще позволи на хора като Доналд Тръмп да се завърнат в платформата. Мъск многократно е подчертавал намерението си да преосмисли и политиките за модериране на съдържанието на социалната мрежа.

Наскоро създателят на Tesla посочи, че не е привърженик на постоянното блокиране на хора от Twitter и че на Тръмп ще бъде позволено да се завърне - рано или късно.

Тръмп набра $1 милиард за новата си социална мрежа

Тръмп набра $1 милиард за новата си социална мрежа

Преди излизането ѝ на пазарите

Чрез премахването на забраната на потребителите и чрез усилия за модериране на съдържание, Мъск може да направи Twitter по-малко приятен за най-уязвимите потребители, коментират американски експерти по безопасността. Това обикновено са жени, членове на LGBTQ общността и цветнокожи. Според някои твърдения, новата политика на Илон Мъск може да върне назад напредъка, постигнат от Twitter в разбиването на акаунти и публикации, които насърчават злоупотреба, спам и подвеждаща информация.

Ангажиментът на бизнесмена към създаването на работна група, наречена още съвет за модериране, трябва да спре някои от тези опасения. Работата е там, че Twitter вече има Съвет за доверие и безопасност, който се състои от група от независими експертни организации от цял свят, които следят за безопасността на платформата.

Колкото до Доналд Тръмп, той заяви, че твърдо ще остане и в своята собствена платформа Truth Social.

По време на мандата на Тръмп в Белия дом, именно Twitter беше основната световна трибуна на неговия мандат - факт, който облагодетелства компанията под формата на безброй часове ангажираност на потребителите.

Илон Мъск купи Twitter и започна чистка

Илон Мъск купи Twitter и започна чистка

Най-богатият човек в света стана още по-влиятелен