Най-богатият човек в света - Илон Мъск приключи сделката за 44 милиарда долара и придоби една от най-влиятелните социални медийни платформи - Twitter, съобщи CNN.

Според информацията на медията едно от първите решения на екстравагантния милиардер било веднага да уволни главния изпълнителен директор Параг Агравал и двама други ръководители - финансовия директор Нед Сегал и ръководителя на политиката Виджая Гаде.

Приключването на сделката премахва облака от несигурност, който надвисна над бизнеса, служителите и акционерите на Twitter през по-голямата част от годината. След като първоначално се съгласи да купи компанията през април, Мъск прекара месеци в опити да се измъкне от сделката, като първо се позова на опасения относно броя на ботовете в платформата и по-късно на обвинения, повдигнати от компания, подаваща сигнали.

С приключването на сделката Мъск и Twitter избегнаха процес, който трябваше да се проведе по-рано този месец. Но поглъщането на Мъск и незабавните уволнения на някои от нейните висши ръководители сега повдигат множество нови въпроси за бъдещето на платформата за социални медии и многото кътчета на обществото, засегнати от нея. 

Мъск планира да преосмисли политиките на Twitter за модериране на съдържание в услуга на по-максималистичен подход към "свободата на словото". Милиардерът също не е съгласен с практиката на Twitter за постоянни забрани за тези, които многократно нарушават правилата на социалната мрежа, което повишава възможността редица забранени преди това, противоречиви потребители да се появят отново в платформата. 

Това решенеие вероятно ще позволи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да се завърне обратно на платформата. В зависимост от момента подобен ход може да има големи последици за предстоящите междинни избори в САЩ, както и за президентската кампания през 2024 г.

Мъск подсказва, че сделката с Twitter за $44 милиарда най-сетне е на път да приключи. И то до дни

Мъск подсказва, че сделката с Twitter за $44 милиарда най-сетне е на път да приключи. И то до дни

Свършва ли сагата?

Предприемайки тези стъпки, Мъск би могъл сам да преобърне медийната и политическата екосистема, да промени публичния дискурс онлайн и да разруши зараждащата се сфера на консервативно ориентирани социални медии, които се появиха до голяма степен в отговор на оплакванията относно забраните и ограниченията на Twitter.

Сделката разширява влиянието на Мъск

Милиардерът вече притежава, контролира или има значителни дялове в компании, разработващи автомобили, ракети, роботи и сателитен интернет, както и по-експериментални начинания като мозъчни импланти. Сега той контролира и платформа за социални медии, която определя как стотици милиони хора комуникират и получават новини.