Илон Мъск е потвърдил във видео разговор със своите съветници, че възнамерява да приключи дългоочакваното придобиване на Twitter за $44 милиарда още този петък, съобщават американските медии, позовавайки се на свои източници, близки до милиардера. Ако това наистина се случи, най-сетне ще бъде сложен край на дългата сага по придобиването, която продължава от месеци.

Още един знак, че сделката ще приключи до края на седмицата има в това, че адвокатите на Мъск от Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom са изпратили документи на акционерите, участващи в сделката, твърдят двама инвеститори и човек, близък до собственика на Tesla.

Група банки, водени от Morgan Stanley, която включва Bank of America и Barclays, още през април се ангажира с $13 милиарда финансиране за сделката. Междувременно Мъск събра най-малко $7 милиарда за своята оферта от списък с инвеститори в акции, включително съоснователя на Oracle Лари Елисън, саудитския принц Алуалид бин Талал и групите за управление на активи Fidelity, Brookfield и Sequoia Capital.

Потвърждението от Илон Мъск, че възнамерява да приключи сделката, ще дойде като облекчение за акционерите в Twitter, загрижени, че милиардерът, който многократно се опитваше да намери начин да се оттегли от сделката, ще се опита отново да намери причина в последния момент да се откаже.

Илон Мъск прогнозира докога ще продължи глобалната рецесия

Илон Мъск прогнозира докога ще продължи глобалната рецесия

По традиция, прогнозата беше написана в Twitter

Акциите на Twitter се повишиха с 2,7% до $52,92 след новината - най-високата цена, която са търгували, откакто Мъск се съгласи да плати $54,20 на акция, за да купи компанията през април.

Големите хедж фондове, включително DE Shaw, залагащи на приключването на сделката, увеличиха позициите си преди очакваното затваряне в петък.

Няколко месеца след като обяви, че иска да купи Twitter, Илон Мъск заяви, че прекратява сделката, позовавайки се на опасения относно фалшиви акаунти и киберсигурност. В отговор на това Twitter съди Мъск. Този месец съдебният спор между бизнесмена и социалната мрежа трябваше да бъде разгледан в съда на Делауеър. Въпреки това, изправен пред нарастващия правен натиск, Мъск капитулира, заявявайки, че е готов да купи компанията на първоначално договорената цена, ако съдебният иск бъде прекратен.

Как сагата Мъск-Twitter може да навреди на Tesla

Как сагата Мъск-Twitter може да навреди на Tesla

Възможно е милиардерът да продаде повече акции, за да финансира сделката