Сагата Илон Мъск-Twitter (TWTR) се обърна към решение наскоро, с новината, че Мъск ще изпълни сделката си за закупуване на Twitter за 44 милиарда долара. Драмата за акционерите на Tesla (TSLA) обаче вероятно тепърва предстои. И "за изненада на повечето, рационалността избухна със закъснение и Мъск се установи - в навечерието на пристигането си в Тексас", каза Джон Кофи, професор по право в Колумбийския юридически факултет пред Yahoo Finance.

"След решението на Мъск, акциите на Tesla не се понижиха и това може да се дължи на факта, че все още не знаем дали към Мъск ще се присъединят други в неговата оферта."

Акциите на Tesla първоначално се понижиха заради новините, че сделката ще бъде приключена, но след това се възстановиха, като акционерите вероятно са загрижени, че може да се наложи Илон Мъск да продаде повече акции, за да финансира сделката. Към момента няма индикации, че това трябва да се случи.

По-голямото дългосрочно безпокойство е дали добавянето на Twitter към микса от компании, които Мъск има в портфолиото си, ще погълне допълнително времето и фокуса на главния изпълнителен директор. Разбира се, Мъск е главен изпълнителен директор на Tesla, съосновател и главен изпълнителен директор на SpaceX, основател на Boring Company и съосновател на Neuralink и OpenAI. Към днешна дата няма индикации каква може да е ролята на Мъск в Twitter, освен факта, че той ще бъде собственик на компанията. Ще стане ли председател на борда?

$20 000 за хуманоиден робот: Илон Мъск представи новото чудо на Tesla

$20 000 за хуманоиден робот: Илон Мъск представи новото чудо на Tesla

Роботът се казва Optimus и ще "атакува" масовия пазар след 3 до 5 години

Или дори главен изпълнителен директор? А може би ще инсталира управление, което може да контролира и ще оформи Twitter в това, което смята, че трябва да бъде? Предприятие като това вероятно ще изисква голяма част от времето и усилията на Мъск, което е проблем за анализаторите и акционерите на Tesla. "Той беше доста гласовит относно критиките на съществуващите управленски екипи, така че няма да се изненадам в следващите три до шест месеца той да избере кой ще управлява Twitter", каза анализаторът на MKM Partners Рохит Кулкарни пред Yahoo Finance Live.

"Мисля, че е честно да се каже, че той ще бъде доста разсеян, като вероятно отделя повече време зад Twitter и отделя по-малко време за други неща." Мъск вече туитна относно амбициите си за Twitter отвъд промените в управлението - и те безспорно са доста големи:

Изграждането на нещо толкова амбициозно като "WeChat" за Америка, както се съобщава, че Twitter иска да бъде, вероятно ще бъде мащабно начинание и може би ще бъде проблем за заинтересованите страни в другите му компании, като Tesla. "По-широките притеснения са, че Мъск е разпръснат твърде много в такъв ключов момент за Tesla", каза анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс пред Yahoo Finance. "Той жонглира с много топки едновременно и това прави инвеститорите на Tesla на ръба, заедно с Twitter новото дете в блока на екосистемата на Мъск." От Columbia"s Coffee са съгласни с тази оценка.

"Очевидно Мъск е разтегнат между твърде много задачи. Tesla изглежда в добра форма, но Twitter ще трябва да бъде прекроен, за да отразява визията на Мъск", каза той. "Twitter ще отнеме много време, тъй като Мъск трябва да убеди кредиторите си да изпълнят своите по-ранни ангажименти и те може да са увеличили съмненията, след като много инвеститори продадоха целия си дял в Twitter."

От друга страна, Мъск показа през годините, че може да се справи с многобройни отговорности, включително прерастване на Tesla от компания, която направи ограничено количество електрически роудстър преди 15 години, до компания, която е произвела над 360 000 електромобила през последното тримесечие, като през цялото време запазва SpaceX писта за мисии с екипаж до МКС, както и работа върху Starship на компанията с обявена цел да кацне на Марс.

Акционерите в Twitter искат продажбата на компанията на Илон Мъск

Акционерите в Twitter искат продажбата на компанията на Илон Мъск

Собственикът на Теsla и SpaceX се опитва да развали сделката

Въпросът е какво предстои за най-богатия човек в света - освен да се опитва да управлява различните си проекти, докато се опитва да отведе Tesla до място, където след 10 години той вижда компанията да произвежда милиони електромобили и да оправдае оценката си от близо трилион долара.

"Единствената ми прогноза", каза Кофи за привидно неспокойния и предприемчив Мъск, е, че той "няма да придобие друга компания за милиарди долари по прищявка - поне за няколко месеца". Това може да е единствената утеха, която акционерите на Tesla ще получат в момента.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.