Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск показа прототип на хуманоиден робот, наречен Optimus и който според млиардера ще се произвежда масово и продава в милиони бройки, предават световните агенции. Според ексцентричния бизнесмен роботът може да стане по-важен и от електрическите автомобили на компанията.

Машината ще се продава на цена от $20 000 и ще бъде достъпна след период между три до пет години.

Акционерите в Twitter искат продажбата на компанията на Илон Мъск

Акционерите в Twitter искат продажбата на компанията на Илон Мъск

Собственикът на Теsla и SpaceX се опитва да развали сделката

Мъск счита, че роботът на Tesla има предимство сред конкурентите си чрез това, че може да използва технологията на системата за подпомагане на шофирането Autopilot, която се вгражда в автомобилите на компанията, за да разпознават заобикалящата ги среда. Идвън това, машината е по-тромава от своите конкуренти, твърдят експерти.

"Tesla иска да разработи полезен робот, който да може да бъде създаден възможно най-бързо и да бъде в помощ на хората", заяви създателят на Tesla.

Според милиардера "роботите могат да осигурят бъдеще с изобилие и бъдеще без бедност".

На събитието, което се проведе в завода на Tesla в Пало Алто, Калифорния, няколко инженери изнесоха високотехнологични презентации за това как роботът възприема околната среда. Технологията, която Tesla е разработила за своите автомобили, включително камери, сега се използва за робота, предаде Bloomberg.

Илон Мъск коментира, че Tesla планира да тества робота в завода си във Фриймънт, Калифорния, където са заснети и видеоклипове с работата му.

Физическият труд ще е по-желание: Tesla работи по хуманоиден робот

Физическият труд ще е по-желание: Tesla работи по хуманоиден робот

Той ще се заема със задачи, които не са безопасни за хората - или просто са скучни