Гигантът в сферата на социалните платформи Meta загуби сериозна част от пазарната си стойност след разпродажба на акциите му на Уолстрийт, съобщават световните агенции. В дъното на 15-процентовия спад още от преди началото на търговията беше изкуственият интелект или по-скоро неспособността на хората на Марк Зукърбърг да го превърнат в печеливш бизнес.

Meta дадоха ясно да се разбере, че ще минат години, преди да се изплатят огромните им инвестиции в сферата на AI. Освен това, приходите на собственика на Facebook и Instagram няма да достигнат прогнозните стойности през второто тримесечие и разходите за цялата година ще се повишат с още 2 милиарда долара.

Създателят на Meta "тайно" продаде супер имение в щата Калифорния

Създателят на Meta "тайно" продаде супер имение в щата Калифорния

След продажбата на имение и през 2022 г., милиардерът сега разполага само с един имот в "златния щат"

Очаквано, пазарът не беше очарован от новините и бързо Meta загуби 180 млрд. долара от пазарната си стойност.

Разпродажбата на акциите помрачи иначе нелошите резултати за Q1 - 27% ръст на приходите за година до 36,5 млрд. долара, почти двоен ръст на печалбата до близо 14 млрд. долара. Има обаче лоша новина и в този отчет - големите VR инвестиции на Meta също не се отплащат и тази част от бизнеса на компанията е "на червено" с 3,8 млрд. долара само за тримесечие.

Както отбелязва The Register, тежкото наказание, което пазарът наложи на Зукърбърг и компания показва, че явно инвеститорите не са готови да чакат изкуствения интелект да оправдае очакванията (и вложените пари).