От технологичния гигант Apple пуснаха спешен софтуерен ъпдейт, който трябва да защити милионите клиенти на компанията по света. Повод за това е базираната в Израел компания за кибернаблюдение, която е разработила шпионски проследяващ софтуер, който вероятно се  еизползвал още от началото на годината. Групата за наблюдение на сигурността на Citizen Lab заяви пред Reuters, че е открила хакерския софтуер в телефона на неназован саудитски активист и че телефонът му е бил заразен със шпионския софтуер през февруари. Не е ясно обаче дали и още колко други потребители  са били заразени.

"Това е абсолютно ужасяващо", заяви пред NBC Джон Скот-Рейлтън, който е старши изследовател в The Citizen Lab, която наскоро откри софтуерната експлоатация и уведоми Apple за това. Групата публикува доклад за това в понеделник.

Ъпдейтът на iPhone е особено важен заради все по-нарастващата заплаха за потребителите, свързана с кибертероризъм и кражбата на лични данни, пишат световните медии.

Инструментът за проникване, разработен от компанията, се казва NSO Group и може да разбие системите за сигурност, проектирани от Apple през последните години. След оповестяването на информацията от американския технологичен гигант обявиха, че са отстранили уязвимостта от устройствата си и че всичко вече е под контрол.

Apple планира да произведе 20% повече iPhone от обичайното

Apple планира да произведе 20% повече iPhone от обичайното

Компанията очаква силен интерес към моделите, които ще бъдат представени тази есен

"След като идентифицира уязвимостта, използвана от този експлойт за iMessage, Apple бързо разработи и внедри поправка в iOS 14.8. Нашите потребители отново са защитени", комнтира Иван Кръстич, който е ръководител на Apple Security Engineering and Architecture.

Подобни потенциални кибератаки са много сложни и струват милиони долари за развитие, твърдят експертите по кибер тероризъм. Според тях такива атаки обикновено имат кратък срок на годност и се използват срещу конкретни хора. Тази инфрмация обаче не действа много успокоително за милионите потребители на Apple от целия свят.

"Ние разбираме, че такива кибератаки, макар и само потенциални, водят до страх при огромното мнозинство от нашите потребители. Затова продължаваме да работим неуморно, за да защитим всички наши клиенти и непрестанно добавяме нови защити за техните устройства и данни", заявиха от технологичния гигант.

Следващите iPhone ще могат да се свързват със сателити за спешни съобщения и обаждания

Следващите iPhone ще могат да се свързват със сателити за спешни съобщения и обаждания

Новите модели се очакват в средата на следващия месец

От базираната в Израел компания, която е сочена за отговорна за хакерската атака, към момента нито потвърждават, нито отричат официално, че стоят зад въпросния софтуер. Те коментираха единствено, че ще продължат да предоставят на разузнавателните и правоохранителните органи по целия свят животоспасяващи технологии за борба с кибер терора и престъпността.

За да се предпазят от хакерски атаки, потребителите на смартфони не трябва да кликват върху нищо, което им изглежда странно или необичайно. Въпреки това, кибер терористите стават все по-изобретателни. А технологичните гиганти са задължени наистина да работят неуморно, за да защитят своите клиенти.

$70 милиона откуп искат хакери, които поразиха над 40 000 компютъра през уикенда

$70 милиона откуп искат хакери, които поразиха над 40 000 компютъра през уикенда

Изглежда, че това е най-голямата атака от подобен тип в историята