$70 млн. откуп искат руските хакери, за които се подозира, че стоят зад най-голямата кибератака в историята, засегнала над 40 хил. компютъра по света, предават световните агенции.

Групата, позната като REvil, атакува в петък Kaseya VSA — софтуер, използван от големи компании и доставчици на технологични услуги, който управлява и дистрибутира софтуерни ъпдейти, съобщиха от компанията Kaseya.

REvil са познати и с атаката си срещу производителя на месо JBS. Руската група използва рансъмуеър — софтуер, който заключва компютрите на жертвите. Последната атака изглежда е най-голямата досега, като са заразени 40 хил. компютъра по света, според експерти, цитирани от The Wall Street Journal. Необичайно е киберпрестъпниците да се насочват към производителите на софтуер или доставчици на услуги, чрез които да намират своите жертви, казват още те.

Сред засегнатите е верига супермаркети в Швеция. Компанията заяви, че голяма част от магазините ѝ остават затворени.

Kaseya моментално е спряла сървърите си в петък и е започнала да предупреждава клиентите си в опит да ограничи атаката. В неделя от компанията съобщиха, че ще направи опит да възстанови услугата в рамките на 48 часа. От Kaseya казват, че по-малко от 40 от общо 36 хил. клиенти са засегнати от инцидента. Но 30 от тях са доставчици на услуги, които от своя страна имат много повече клиенти. Голяма част от тях са малки и средни предприятия.

Подобни злонамерени атаки с цел откуп се превръщат в огромен проблем за САЩ в последните години. Хакерите се насочват към компании, болници, училища и други институции. Насред пандемията, която накара множество да останат да работят и учат от вкъщи, атакуващите станаха по-смели и успешни, тъй като домашните мрежи често са по-зле защитени.

През май атака накара Colonial Pipeline, важен доставчик на бензин на Източния бряг в САЩ, да спре работата на тръбопровода. Според властите, тази атака също е свързана с Русия.Преди месец REvil временно спря работата на заводи на JBS, която отговаря за обработката на една пета от месото в САЩ. Компанията плати $11 млн. откуп.