Следващото поколение iPhone ще може да се свързва директно със сателитите над Земята и да ги използва за повиквания и съобщения при необходимост в зони без покритие на мобилни мрежи, пише Bloomberg.

Apple работи по поне две подобни функции, които ще разчитат на сателитните мрежи, съобщава агенцията, цитирайки свой източник. Твърди се, че компанията работи по технологията още от 2017 г. През тази седмица спекулациите, че тя ще е готова за моделната серия iPhone 13 се увеличиха, след като подобна информация разпространи и анализаторът от TF International Securities Минг-чи Куо. По думите му, телефоните ще работят на спектъра, притежаван от Globalstar. Акциите на последната се изстреляха с 64%.

Поне първоначално, iPhone няма да се превърне в сателитен телефон и потребителите ще трябва да продължат да разчитат на 4G/5G мрежите. Новата възможност ще може да се използва в кризисни ситуации и в райони, в които няма покритие на мобилните мрежи.

Apple отказва коментар.

Първият компонент, носещ името Emergency Message via Satellite, ще позволи на потребителите да изпращат текстови съобщения на свои близки при липса на мобилен сигнал. Той ще бъде интегриран в приложението Messages като трети протокол - заедно със стандартния SMS и iMessage - а съобщенията ще излизат в сив цвят, вместо с зелен или син. Втората възможност ще бъде инструмент за съобщаване за бедствия - самолетни катастрофи или потъващи кораби - също чрез сателитните мрежи.

Първата възможност, която ще позволи пращането на текстови съобщения, ще ги ограничава по размер. Те ще се получават на телефона на човека, определен като контакт в подобни ситуаци, дори и той да е включил Do Not Disturb функцията. Възможно е да могат да бъдат правени и спешни обаждания, пише агенцията.

Опцията ще бъде особено полезна в планински райони, например, където 4G обхват може и да няма. Apple дори е обмисляла да пусне свои сателити, но в крайна сметка ще разчита на съществуващите мрежи.

Garmin поддържа подобна функционалност чрез своето inReach.

За да се свържат със сателитната мрежа, iPhone ще имат нужда от специален чип - което означава, че функциите няма да могат да работят на по-старите модели.

Новите модели се очакват в средата на следващия месец.