World Wide Developers Conference (WWDC) на Apple, чийто първи ден бе вчера, донесе редица новини за привържениците на "ябълковата компанията". Технологичният гигант представи нови версии на операционните си системи за iPhone, iPad, Apple Watch и Mac, в които акцентира още по-силно на поверителността на данните и на възможността за колаборация между различни устройства и хора — без значение дали са в една стая или на другия край на света.

Един от любопитните акценти бе, че FaceTime — приложението за видеоразговори, което бе представено преди повече от десетилетие — вече ще бъде достъпно и за потребителите на Android устройства и компютри с операционната система Windows. Освен това, FaceTime вече ще разполага с "пространствен звук", който ще наподобява разговор на живо със звук, идващ от различни посоки, както и изолация на гласа. Разговорите вече ще поддържат и портретен режим, който замъглява всичко в кадъра освен лицето на говорещия, в реално време. SharePlay пък ще позволи на другите в разговора да гледат или слушат същото телевизионно предаване, филм или песен.

С iOS 15 Apple ще подобри още и известията, които получаваме, както и ще добави т. нар. Focus режим, който ще предложи по-фина настройка и ще позволи на потребителите да се концентрират върху задачите си.

Wallet и Maps приложенията също получават внимание. Американците ще могат да добавят личните си документи и ключовите за хотелски стаи в приложението. В навигационното приложение пък вече ще има повече детайли, подобрен нощен режим, 3D указания за пешеходците с AR и още много.

iPadOS 15 пък добавя възможността за повече персонализиране на т. нар. widgets, както и App Library, познат от iOS14. Потребителите на iPad пък ще могат да се възползват и от подобрена възможност за използване на две или повече приложения едновременно.

С iOS 15 гласовият асистент Siri вече ще обработва заявките на устройството и вече ще може да работи в някои случаи без интернет връзка.

Apple "повежда война" и с опитите потребителите да бъдат следени през мейлите. С новата операционна система т. нар. "шпионски пиксел" ще бъде блокиран, а Mail ще крие и IP адреса. Ще бъде въведена и нова опция Hide my Email. iCloud+ въвежда и замаскиране на адреса на потребителя, както и VPN услуга.

В същото време компанията въвежда и нови доклади, свързани с поверителността на информацията ни, чрез които ще разбираме кое приложение колко пъти и кога е използвало дадена информация — например местоположението ни.

Apple обръща внимание и на MacOS. Един от акцентите е Universal Control, който позволява с една мишка и клавиатура да бъдат едновременно контролирани няколко устройства, включително други компютри и таблети.

Safari пък получава изцяло нов външен вид и редица възможности, включително разширени добавки.

На събитието Apple съобщи още, че App Store е донесъл $230 млрд. на разработчиците от пускането си досега. И се използва от над 600 млн. потребители на седмична база.