Новата услуга за видео съдържание Quibi, която е събрала повече от 1 милиард долара финансиране, вече е достъпна за предварителна поръчка в Apple's App Store и Google's Play Store, предава Business Insider. 

Приложението е само за мобилни устройства и ще предлага видео съдържание в кратка форма. Планира се официално да стартира през април. Quibi е създаден от бившия изпълнителен директор на една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии - HP Мег Уитман и бившия изпълнителен директор на Disney Джефри Каценберг. Те са помогнали на стартъпа да събере огромна сума посредством инвеститори, включително наскоро събраните около 400 милиона долара. Quibi е събрало 1,4 милиарда долара инвестиции.

Приложението ще стъпи на изключително конкурентния пазар за стрийминг на видео съдържание, на който са основни играчи като Netflix, Amazon и Disney. Услугата за мобилни устройства планира да предлага 10 минутни епизоди на предавания на цена от 8 долара или по-малко на месец (5 долара с реклами).

Quibi направи и дебют и на своя т. нар. "Turnstyle" формат по-рано тази година. Той позволява на видеоклиповете безпроблемно да се излъчват в пейзажен и в портретен режим, докато потребителите си въртят телефоните.

Quibi планира проходите да идват от абонаменти и реклами, вместо да притежава правата върху съдържанието си, както е при Netflix или Amazon. Мег Уитман заяви, че компанията вече е спечелила от реклами 150 милиона долара. Според Уитман няма голямо значение дали Quibi ще печели от абонаменти или от реклами и заяви, че ще се съобразят с предпочитанията на потребителите.

Първото голямо предизвикателство пред стартиращото приложение ще бъде да се обясни на целевата аудитория от 25 до 35 годишна възраст, какво точно представлява Quibi.