Най-добрата парола не винаги е най-сложната парола - особено ако е толкова сложна, че не можеш да си я спомниш. Тази стара мъдрост в сферата на информационната сигурност има своето доказателство в лицето на нерадостната съдба на техническия директор на крипто компанията Ripple Щефан Томас.

Поне според официалната версия, преди години той прехвърлил офлайн виртуален портфейл със 7002 Биткойн (в момента струват около 240 млн. долара) на външна памет и... забравил паролата, с която я е криптирал. Проблемът е още по-голям поради факта, че става дума за IronKey устройство, което трие записаната информация след 10 неуспешни опита за удостоверяване на потребителя.

На Томас му остават само два.

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Биткойн може да достигне $1 милион преди 2030 година

Коментар на Георги Манолов - основател на BitcoinReady.me & BitcoinReady.bg

Когато става дума за много пари, непоисканата помощ е нещо твърде обичайно. В случая тя идва под формата на отворено писмо от компанията за възстановяване на крипто данни Unciphered, която предлага да пробие защитата на диска и така да възстанови достъпа на програмиста до неговия Биткойн.

Имат и основание да предлагат услугите си - неотдавна те се похвалиха, че са възстановили данните от подобен заключен IronKey диск след "200 трилиона опита" - заобикаляйки лимита от 10 грешни пароли. Пред Wired изпълнителният директор на Unciphered Ерик Михуд обясни, че за целта са използвали различни хардуерни и софтуерни похвати.

IronKey не е лесна мишена за хакерите - може да е старо устройство (това на Томас е от 2011 г.), но разработката му е финансирана частично и от американските служби.

Оказва се, обаче, че притежателят на криптирания Биткойн портфейл на този етап не иска да използва услугите на Unciphered. Виртуалната валута, която е получил през 2011 г. като възнаграждение за направено от него обяснително видео (все пак по онова време 1 BTC е бил под долар), сега стои заедно в специалната флашка на сигурно място - в швейцарски трезор.

Анонимните, които купиха Биткойн за близо $400 милиона точно преди цената му да падне

Анонимните, които купиха Биткойн за близо $400 милиона точно преди цената му да падне

Запознайте се с "Биткойн китовете"

Щефан Томас още преди година е възложил на две други компании да се справят с проблема и иска да работи само с тях.

Случаят му не е уникален. В желанието си да защитят виртуалните си портфейли, много потребители се оказват в ситуация, в която губят написаната на хартия парола (както става при Томас) или физическото устройство, което са използвали. Според изчисления на Cryptonews близо 20% от наличния по света Биткойн може да се окаже неизползваем.