След като случая с изтеклите данни от НАП у нас започна да отшумява, друг такъв пробив, случил се на разстояние от близо 12 000 километра, попадна в полезрението на международните медии.

Информация за вероятно всеки един човек, живеещ в Еквадор, са изтекли онлайн. Данните на над 20 милиона души, включително на около 7 милиона деца, са били засегнати след атака срещу сървър на местна компания за маркетинг и анализи. Това твърди фирмата за киберсигурност vnpMentor.

Населението на латиноамериканската държава е 16,5 милиона души, което означава, че вероятно почти всички хора там са сред засегнатите. От главната прокуратура на Еквадор посочват, че останалите данни за около 4 милиона души са на вече починали граждани.

Според известната досега информация в засегнатите данни влизат такива за имената, рожденните дати, номерата на личните карти, данъчните номера, както и за роднините на засегнатите хора.

От vnpMentor, които се занимават със случая от няколко седмици насам, посочват, че атаката е била насочена към недостатъчно сигурен сървър, намиращ се в Маями. Той е собственост на еквадорската фирма Novaestrat.

Изтичането на информацията е било прекратено, но експертите от компанията предупреждават, че тя вече може да е попаднала в ръцете на недоброжелатели.