Най-голямата интернет търсачка Google премахна бутона "Преглед на изображение" от резултатите от търсенето, които се показват в Google Изображения, след като сключи сделка с Getty Images, съобщиха от двете компании.

Потребителите, които търсят изображения в Google, вече няма да могат да отварят оригиналното изображение директно чрез търсачката, а вместо това ще получат възможност да посетят уеб сайта, на който се показва снимката.

Промяната идва след като Getty Images подаде жалби срещу Google в САЩ и Европейския съюз за предоставяне на потребителите опции за изтегляне на снимки с висока резолюция, което улеснява нарушаването на авторските права на изображенията.

Премахването на бутона вероятно ще затрудни потребителите да записват директно снимките или най-малкото ще ги препраща на уебсайта, за да покажат свързана с авторските им права информация.

Фотографската агенция Getty Images обвини Google в пиратство

Фотографската агенция Getty Images обвини Google в пиратство

Агенцията ще започне дело заради промени в търсенето на изображения в търсачката

Така вместо да бъдат пренасени към копие на изображение с пълна разделителна способност само с едно щракване, потребителите ще трябва да преминат през уебсайт, за да достигнат до оригиналното изображение.

След сключването на сделката Google премахна и бутона "Търсене по изображение", който се появява при разширяване на резултата от търсенето и позволява на потребителите да намерят същото изображение на различни уебсайтове.

След направените промени от Getty Images са оттеглили жалбите срещу технологичния гигант.

Конкурентите на Google като Yahoo Images, Bing Images, DuckDuckGo и Startpage все още предлагат възможност за директен достъп до изображения с пълна резолюция.