Eĸcцeнтpичният визиoнep и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa Теѕlа Илън Mъcĸ не отдавна зaяви, чe разработва xapдyep, ĸoйтo дa cвъpзвa чoвeшĸoтo cъзнaниe c ĸoмпютpитe. Досега обаче стартъпът Nеurаlіnk, който Мъск основа през 2016 година, седеше в сенките. Поне до вчера.

В хода на събитие, състоящо се в Калифорнийската академия за науки в Сан Франциско, Мъск заяви, че работата по създаването на интерфейса е напреднала, пише Guardian.

Продуктът на Neuralink е неврокомпютърен интерфейс, който се имплантира в мозъка и теоретично може безжично да прочете мислите на човек. Като мотиви за изграждането на подобен хардуер Мъск посочи, че смята за "екзистенциална заплаха" това, че изкуственият интелект надминава човешкия интелект. Целта на Neuralink е да накара машинния и човешкия интелект да работят в симбиоза.

Илън Мъск: Идва машина, която свързва човешкото съзнание с компютрите

Илън Мъск: Идва машина, която свързва човешкото съзнание с компютрите

Хардуерът ще инжектира електронни схеми в мозъка на хората

Какво представлява продуктът?

Neurolink е проектирала много малки нишки, които богат да бъдат инжектирани в човешкия мозък. Нишките са по-малки от човешка коса и могат да засичат активността на невроните.

Мъск посочи и че компанията е разработила специален робот, който да имплантира нишките под ръководството на неврохирург.

"Мисля, че това ще бъде важен цивилизационен скок", каза Мъск. По думите му дори и при добър изкуствен интелект, ние ще изостанем. С интерфейс, който има високочестотна способност, ние ще имаме шанс да продължим напред.

Независимо от страха на Мъск от изкуствения интелект и желанието му продуктът да е с такава насоченост, в краткосрочен план практическото приложение на имплантирането на чипове в мозъка е по-скоро медицинско. Лекарите от десетилетия работят върху различни устройства, които да осъществят директно взаимодействие с мозъка - от кохлеарни импланти до такива, които правят дълбоко мозъчно стимулиране като метод за лечение на болестта на Паркинсон.

Мъск твърди, че устройството на Neuralink ще представлява значително подобрение на сегашното състояние на техниката в това направление - с около 1 000 пъти повече електроди, които да взаимодействат с мозъка, в сравнение с водещите такива устройства, одобрени от американската агенция контрол на храните и лекарствата.

Neuralink планира да потърси одобрение от агенцията за извършването на клинични опити върху хора още през 2020 година с версия на устройството. "Версията ще бъде предназначена само за пациенти със сериозни медицински състояния", каза д-р Матю Макдогъл, който е главният неврохирург на Neuralink. Първият клиничен опит ще бъде насочен към пациенти с пълна парализа, произхождаща от проблеми с горната част на гръбначния мозък. Опитът ще включва инсталиране на 4 от имплантите на компанията.

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

С това ще се занимава новата му компания

Досега Neuralink е тествала имплантите върху животни, което е "чувствителен въпрос", както се изрази Мъск. Досега беше ясно, че Neuralink тества продукта си върху плъхове, но сега Мъск разкри, че се правят и експерименти с маймуни съвместно с учени от Калифорнийския университет в Дейвис.

Илън Mъcĸ: "Само да вмъкна, маймуна може да управлява компютър с мозъка си!"

След като Мъск разкри, че маймуна всъщност е способна на управлява компютър с мозъка си, той беше смъмрен от президента на Neuralink Макс Ходак. Информацията не присъстваше и в прессъобщението, което компанията разпространи до медии преди събитието.

От Neuralink допълват, че имплантирането на устройството всъщност ще бъде много безобидно и няма да крие почти никакви рискове - като лазерна операция на око например.

По думите на Мъск целта на продукта е много добра - ще може да лекува болести и ще осигури бъдещето на човечеството.

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

С това ще се занимава новата му компания