Ексцентричният визионер и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заяви, че скоро ще има хардуер, който да свързва човешкото съзнание с компютрите.

Той основа стартъпа Neuralink през 2016 година. Сега компанията е напът да стартира нова революционна технология, пише Independent. Мъск обяви това в Twitter, но отказа да даде допълнителни детайли.

Въпреки че идеята за такава машина е ясна още от основаването на компанията, няма информация какво ще представлява тя и как точно ще работи.

Уебсайтът на Neuralink, в който наскоро бяха публикувани обяви за 11 работни позиции, описва футуристичнагта технология като "ултра високочестотна връзка" между компютрите и човешкия мозък.

Според Мъск навлизането и приложението на изкуствения интелект застрашава все повече човечеството. По думите му такава иновация е от съществено значение, тъй като в близко бъдеще на хората може да им се наложи да се съревновават с роботите.

По време на конференция през 2016 година предприемачът казва, че човечеството може да започне да се третира като домашен любимец на изкуствения интелект, ако не се изгради хардуер, който да свързва човешкия мозък с компютрите.

"Никак не ми допада идеята да бъда домашна котка, но какво е решението? Мисля, че една част от него е да се изпревари тази доминация на автоматизацията и изкуствения интелект да бъде от полза на хората", каза Мъск.

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

Новата мисия на Мъск - за 4 години да свърже човешкия мозък с компютрите

С това ще се занимава новата му компания

Идеята за Neuralink е хардуерът да се слее с тях. Научна статия в Nature Nanotechnology, публикувана през 2015 година, описва концепцията за инжектиране на електронна схема в човешкия мозък. Изследването, на което е базирана и статията, разглежда начини да намали различието между човешките и невронните схеми.

"Трябва да се научим да вървим преди да се научим да тичаме, но наистина смятаме, че можем да променим революционно начина, по който си взаимодействаме с мозъка", се казва в изследването.

Въпреки това обаче един такъв хардуер, може да стане жертва на кибер атака на изкуствения интелект. Ако, това се случи ИИ ще може да управлява мислите, решенията и емоциите на хората, използващи схемата, инжектирана от хардуера.

Развитието на технологиите означава, че те ще могат да кодират умствени процеси и да манипулират механизмите на мозъка според невролози. Възможностите за клинични и обществени ползи от невротехнологиите са огромни. За да стане това обаче, ние трябва да ги ръководим така че да извлечем най-доброто за човечеството.