Скоростта на интернет е от значение, особено, когато работата ти зависи от това. Това обаче зависи не само от страната, в която се намира човек. Скоростта на интернет варира и в зависимост от регионите в отделните държави, показва анализът Wirldwide Broadband Speed League 2018.

В него са разгледани 200 различни държави, като те са класирани по скоростта в мегабити за секунда. Данните са събрани от британската фирма Cable.

За целта са използвани изчисления на американския Open Technology Institute, Google Open Source Research, Planet Lab към Пристънския университет и други. Те покриват периода от юни 2017 до май 2018 година.

Средната скорост в глобален мащаб, отчетена за този период, е 7,40 мегабита в секунда.

Кои са страните с най-бърз интернет?

Въпреки че на първите топ 50 доминират европейски страни с общо 36, намиращи се на Стария континент, безспорен лидер е Сингапур със скорост от 60,39 мегабита в секунда.

Следващите 10 места обаче са за европейски държави, като втора след Сингапур е Швеция със скорост от 46 мегабита в секунда. След нея се нареждат съответно Дания и Норвегия.

На пета позиция е най-високо класиралата се страна от Източна Европа - Румъния, като там средната скорост се изчислява на 38,60 мегабита в секунда. Северната ни съседка показва сериозен прогрес, защото само година по-рано е в класацията под номер 18.

От региона сред 20-те най-високо класирали се страни е още Унгария (9-то място). Латвия и Естония също са в този списък.

В тазгодишната класация България е на 31-во място със средна скорост от 20,20 мегабита в секунда. Това прави интернетът у нас 3 пъти по-бавен от този в Сингапур, например. Или почти 2 пъти по-бавен от този в Румъния. Преди нас са съответно Южна Корея, Португалия, Словения и Чехия. След България път са Полша, Канада, Исландия и Великобритания.

Скорост на интернет в Mbps

Скорост на интернет в Mbps