Китай е започнал да блокира достъпа до приложението WhatsApp през изминалия уикенд. Потребители се оплакаха, че не са могли да използват мобилната апликация още през миналата седмица.

В Китай имаше няколко сериозни прекъсвания на приложението през последните няколко месеца, но впоследствие достъпът до него бе възстановяван.

Спирането на приложението се случва в навечерието на предстоящия 19-ти конгрес на управляващата Комунистическа партия, който ще се състои през следващия месец.

На важното събиране, което се провежда веднъж на всеки 5 години, правителството ще избере своите лидери и ще определи политическите приоритети на страната.

Китай редовно затяга ограниченията си в интернет в навечерието на важни заседания на Комунистическата партия.

Строго забранено! 10 неща, до които няма достъп в Китай

Строго забранено! 10 неща, до които няма достъп в Китай

Социалните мрежи са само малка част от тях

"Обикновено, в навечерието на партийните конгреси, виждахме блокиране, филтриране, ограничения в интернет. Същото виждаме и през последните няколко месеца", посочва експертът Адам Сегал.

Ограниченията изглежда са насочени конкретно към потребителите, базирани в Китай. Използващите WhatsApp чрез международни SIM карти и абонаментни планове за данни все още имат достъп до услугата.

Китайските власти разполагат с огромен апарат за интернет филтри, известен като "Великата защитна стена", който използва, за да цензурира съдържание, което счита за вредно.

Блокирането на WhatsApp е част от по-широкообхватната тенденция за затягане на контрола и ограниченията в интернет. В миналото властите в Пекин възстановяваха достъпа до популярното приложение, сега обаче далеч не е сигурно, че това ще се случи.

Китайското правителство не одобрява, че WhatsApp използва силно криптиране, което им пречи да следят комуникациите в него. "Правителството иска да наблюдава интернет комуникациите и затова се опитва да насочи хората си към използването на технологии, достъпни и контролирани от правителството", казва пред CNN Tech Тимъти Хийт, старши анализатор в RAND Corporation.