В последно време Китай се опитва да отвори повече икономиката си за чуждестранни инвестиции. Тази амбиция на Пекин обаче е изправена пред големи препятствия, особено в сферата на технологиите и интернет.

Причината са ограниченията, които властите в страната налагат върху информацията в глобалната мрежа. В своя публикация от CNN Money посочват десетте неща, до които не бихте имали достъп, ако се намирате в Китай:

Instagram

Платформата за споделяне на снимки и видеа е недостъпна в Китай. Властите в страната блокираха използването й след протестите, които разтърсиха Хонконг през 2014 г.

Twitter

Анализатори посочват, като причина за блокирането на Twitter притесненията на Пекин относно огромната роля, която имаха социалните мрежи в “Арабската пролет” и в “Зелената революция” в Иран от 2009 г.

Google

Интернет търсачката на технологичния гигант от САЩ е блокирана в Китай от 2010 г. насам, след като от компанията отказаха да се съобразят с изискванията на местното правителство за цензура на резултатите от търсенията. Почти невъзможно е да се ползва и платформата YouTube в границите на страната, а до Gmail има достъп само чрез виртуални частни мрежи (VPN).

Търсачката на Google стана достъпна в Китай за първи път от 6 години

Търсачката на Google стана достъпна в Китай за първи път от 6 години

Но само за няколко часа

Facebook

Пекин спря достъпа до социалната мрежа през 2009 г. и към момента няма изгледи да премахне блокадата. Създателят на Facebook Марк Зукърбърг направи серия от посещения с цел да промени решението на Китай и дори се срещна с президента Си Дзинпин. Все още обаче няма промяна в политиката на страната спрямо сайта.

Snapchat

Подобно на Instagram и тази платформа за споделяне на снимки и видеа е блокирана в Китай. Според някои идеята на Пекин е по този начин да даде достатъчно време на местните технологични компании да развият свои версии на западните приложения. Китайските социални мрежи, като Weibo, обаче също са силно цензурирани от правителството. Проучване на Харвардския университет показва, че властите пускат по 488 публикации в местните социални мрежи на година с цел да отклонят вниманието на населението от наболели проблеми.

Други уебсайтове

Т.нар. велика китайска защитна стена (the Great Firewell) се разпростира върху стотици други сайтове освен върху вече споменатите. По този начин правителството се опитва да ограничи достъпа до информация, свързана с редица исторически събития в Китай, както и с теми за човешките права и критики срещу управляващата Китайска комунистическа партия.

Чуждестранни филми

В кината в Китай на година се излъчват по 34 чуждестранни филма. Дори и тези ленти обаче не биват пощадени от цензура, като от тях се изрязва всичко, приемано като неподходящо за аудиторията.

САЩ обвиняват Китай заради интернет цензурата. Пекин: Тя не засяга държави и компании

САЩ обвиняват Китай заради интернет цензурата. Пекин: Тя не засяга държави и компании

Властите в азиатската страна посочват, че няма бариера пред търговията

Дигитални книги и видеа

В последно време Пекин започна нова кампания, този път срещу чуждестранното дигитално съдържание. В резултат на това дигиталните книги и филми в платформите на Apple – iBooks и iTunes, както и стрийминг услугите на Disney, бяха блокирани.

Казина

От 1949 г. хазартът е забранен в Китай, като казина нямат право да оперират на територията на страната. Въпреки това някои предприемчиви местни организират лотарийни игри в частни клубове и други подобни места. Освен това казина могат да работят извън континенталната част на Китай, какъвто е случаят с Макао.

Книги

Всяка книга, преди издаването й в Китай, минава през Главната администрация на пресата и публикациите. При тази процедира е почти невъзможно да няма цензуриране на съдържанието, особено, ако се засягат теми, свързани с човешките права, Тибет или управляващата партия.