След функциониране над четвърт век Microsoft най-накрая ще изостави Internet Explorer през лятото на 2022 г., заменяйки го с браузъра Microsoft Edge в новите версии на Windows, въпреки че преди това обещаваше да поддържа браузъра до 2029 г. Това се съобщава в официалния блог на операционната система.

"Приложението Internet Explorer 11 ще бъде прекратено и няма да се поддържа от 15 юни 2022 г. за някои версии на Windows 10", се казва в него. Те поясниха, че режимът Internet Explorer ("IE mode") вече е вграден в браузъра Microsoft Edge, с който ще бъде възможен достъп до стари уебсайтове и приложения, базирани на него.

Компанията също така отбеляза, че е възможно да прехвърлите всички данни за историята на търсенията и паролите от Internet Explorer към Edge с няколко щраквания, тъй като софтуерът Windows 10 вече включва новия браузър.

Освен това се съобщава, че една от причините за изоставянето на Internet Explorer в полза на новия браузър Microsoft е по-добрата защита на потребителските данни.

"Бъдещето на Internet Explorer за Windows 10 е в Microsoft Edge", обяви компанията.

Microsoft постепенно премахва остарелия браузър. От края на 2020 г. той спря да работи с Microsoft Teams, а от 17 август 2021 г. Internet Explorer няма да се свързва с Office 365, OneDrive, Outlook и други. Неговият наследник, Microsoft Edge, беше въведен през 2015 г. В същото време от Microsoft по-рано бяха обещали да поддържат Internet Explorer поне до 2029 година.