Следващата актуализация на операционната система Windows 10 на Microsoft, наречена Autumn Creators Update, ще донесе редица нови функции. Един дългогодишен ветеран на Windows обаче ще бъде изоставен: Paint.

Пуснат за първи път с първата версия на Windows 1.0 през 1985-та година, Paint се превръща в един от първите графични редактори, използван от много хора и основна част от Windows. Започвайки като много по-опростена версия, чак след Windows 98, Paint има възможността да запазва файлове в JPEG формат.

С последната актуализация на Windows 10, която излезе през април тази година, Microsoft представиха новия Paint 3D, който е инсталиран заедно с традиционната версия на програмата и включва инструменти за 3D изображения, както и някои основни за 2D редактиране на изображения. Това обаче не е обновление на оригиналния Paint и не се и държи като него.

Microsoft обяви, че наред с Outlook Express, Reader app и Reading list, Paint също е избран да бъде сред програмите, които ще бъдат премахнати или няма да бъдат одобрени за следващата актуализация.

В списъка на неодобрените са програмите, които "не се развиват активно и могат да бъдат премахнати в следващите версии, " съобщиха от Windows.

Paint никога не е било едно от най-добрите приложения, но ако искате да надраскате нещо с мишката или да изрежете и поставите нещо набързо, Paint винаги е бил на разположение, пише Guardian.

Последните версии на Paint бяха доста подобрени, но програмата все още се смята за слаба в сравнение с други безплатни алтернативи като Paint.Net.

Все още не е потвърдено кога Paint ще бъде премахнат официално от Windows, както и коя е точната дата за пускането в работа на Windows 10 Automn Creators Update. Без значение дали потребителите на Windows, ще се радват за премахването на Paint както направиха с офис асистентът Clippy, или ще го осъдят, това ще е важен момент в историята на Windows.