Цените на широколентовия интернет варират сериозно на различните места света и ако за ползването на такъв в голяма част от страните от Източна Европа и Азия човек може да плаща между 5 и 20 долара месечно, то в развитите икономики, както и в някои части на Африка, тази сума надхвърля 100 долара на месец.

Според ново проучване на специализираната платформа Cable.co.uk най-евтин пакет за ползване на интернет човек може да ползва в Киргизстан - едва за 1,27 долара месечно. Във Венецуела и Иран най-изгодният договор излиза малко по-скъпо - съответно 1,68 и 1,87 долара на месец. В трите държави обаче срещу тази цена не може да се очаква добра скорост на интернета.

В доклада се посочва, че ако човек търси не само ниска цена, но и добра скорост, тогава трябва да избере Украйна. "Интернетът в Украйна е бърз и евтин, а едва около половината от населението има достъп до глобалната мрежа", се казва в документа.

Източноевропейската държава е и тази, в която средната месечна цена за ползването на интернет е най-ниска в света. След нея средните разходи са най-ниски съответно в Шри Ланка, Иран, Русия, Беларус и Молдова - под 12 долара.

От друга страна в Папуа Нова Гвинея за ползването на интернет в рамките на един месец човек може да плати впечатляващите 1849 долара. И това е най-скъпата оферта за ползване на пакет широколентов интернет в света. След нея се нареждат още такива предложения от Мавритания (1368,72 долара) и Намибия (1117,87 долара).

"Високото ниво на разходите там се обяснява от изключително ограничения достъп до интернет и заради това, че в тази цена ще бъде включен разходът за изграждането на необходимата инфраструктура до дома ви", обясняват от Cable.co.uk.

Цените в Европа

По отношение на цените в Източна Европа всички държави от региона, включени в изследването, попадат сред топ 50 на най-евтините в света за ползване на широколентов интернет. Конкретно в случая с Румъния тя влиза в топ 10 със средна стойност от 14,42 долара месечно.

В изследването се допълва още, че освен изгодните цени в региона скоростта на интернета е доста бърза и конкретно Румъния и Унгария попадат сред десетте държави в света, в които той е най-бърз.

В тазгодишното изследване България е на 39 място сред всички 195 изследвани държави. У нас сметката е направена на база на 17 различни предложения на пазара, като най-евтиният пакет е бил за 12 лева или 7,12 долара, а най-скъпият - за 151,80 лева или 90,13 долара. Средна цена за страната от 30,27 долара.

По този показател България се нарежда непосредствено след Доминиканската република, Македония, Италия, Таджикистан и Индия. У нас обаче се оказва, че ползването на интернет е по-изгодно, отколкото във Франция, Словения, Палестина, Южна Корея и Албания. Все пак в България средната цена остава сред по-високите в региона.

Средни цени в Източна Европа за месец в щатски долари

Средни цени в Източна Европа за месец в щатски долари