Технологичният гигант Facebook има намерение да въведе ограничение за функцията си с живо излъчване. Информацията се появи преди среща на технологичните лидери, която е насочена към намаляване на насилието, разпространявано онлайн.

През март стрелбата в Нова Зеландия бе излъчвана директно в социалната мрежа от първоизточника. Това доведе до остра реакция срещу технологичните компании и властта, която имат. Те бяха призовани от политици и обществени личности да вземат мерки, за да се избегне разпространението на такива натуралистични кадри.

От компанията на Марк Зукърбърг има реакция, макар и малко закъсняла, пише Reuters. Социалната медия въвежда рестрикция, като при установяване на нарушаване на правилата от потребители, те няма да могат да използват опцията за живо излъчване. Техният достъп то иновативния инструмент на Facebook ще бъде спиран за определен период от време.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джакинда Арден, която осъди доста остро социалната мрежа след излъчените кадри през март, заяви, че тази промяна е ключова, за да се спре разпространението на насилието онлайн.

От Facebook не конкретизират кои правила трябва да се нарушат, за да доведе това до ограничаване на достъпа до живото излъчване. Освен тази мярка, компанията планира да въведе и още регулативни норми.

Facebook е в най-трудния си период от скандала с Cambridge Analytica

Facebook е в най-трудния си период от скандала с Cambridge Analytica

Това се дължи на стрелбата в Нова Зеландия, която се излъчи на живо в мрежата

В допълнение към тази политика, технологичната империя възнамерява да финансира и изследвания в университети за идентифициране и откриване на манипулирана информация.

След атентата в Нова Зеландия, компанията премахва 1,5 милиона видеоклипа на платформата си само в рамките на 24 часа. Въпреки това има такива, които изтичат и се разпространяват в онлайн пространството. Открити са 900 различни версии на случилото се.

Това показва, че има още много работа да се свърши, за да се направи мрежата по-безопасна. Според Ардън първите стъпки от правилната политика на компанията са направени.

Министър-председателят на Нова Зеландия трябва да се срещне с френският презцидент Еманюел Макрон и технологичните лидери, за да се обсъдят по-нататъчни действия.

На нея ще има представители на гигантите Google, Twitter и Facebook, но главният изпълнителен директор на последната няма да присъства.