Основателят на Facebook Марк Зукърбърг преминава през най-тежката ситуация от скандала с Cambridge Analytica насам. За главният изпълнителен директор на мрежата проблемите започнаха още на 8-и март. Тогава кандидатът за президент на САЩ Елизабет Уорън заяви, че Facebook има прекалено голяма власт и тя ще работи за ограничаването ѝ.

Истинският пик на този неблагоприятен период за компанията настъпи, когато тя бе използвана за платформа, на разпространение на атентата в Нова Зеландия, пише Bloomberg. Най-голямото предимство на социалната мрежа, именно излъчването на живо се оказа и най-голямата ѝ слабост. Акциите на компанията паднаха с 2,5 процента.

Въпреки че от IT корпорацията реагираха веднага и блокираха качването на 1,2 милиона клипа от стрелбата в тихоокеанската държава за първите 24 часа, това не бе достатъчно. Освен живото излъчване 300 000 версии на случилото се са били разпространявани в платформата преди да бъдат премахнати.

Елизабет Уорън и Рупърт Мърдок в един отбор: ИТ гигантите трябва да се плашат

Елизабет Уорън и Рупърт Мърдок в един отбор: ИТ гигантите трябва да се плашат

Общата им неприязън към технологичните корпорации ги прави съюзници

Министър-председателят на Нова Зеландия Джакинда Ардерн заяви, че иска да говори с Facebook по въпроса за предаването на живо. Главният изпълнителен директор на авиационната компания AirAsia Group Bhd Тони Фернандес закри профила си в мрежата с 670 000 последователи заради "количеството омраза" в социалните медии.

"Няма отговорен регулатор за услугата на живо, която предлага Facebook. Тя има потенциал да провокира най-лошото у хората и компанията трябва да се изправи срещу факта, че има кръв по ръцете си", каза Мери Ан Франкс, професор по право в Университета Маями.

Освен предприетите мерки от Уорън и живите излъчвания от Нова Зеландия. По-рано миналата седмица Facebook и Instagram имах срив, след като страниците не генерираха никакво съдържание и имаше проблем с изпращането на съобщения. Тази криза бе последвана от напускането на главния продуктов мениджър на компанията - Крис Кокс, който е в нея от 13 години и е един от най-доверените хора на Зукърбърг.