Румъния е първата държава в Югоизточна Европа, която работи върху въвеждането на 5G мрежи. Най-големите телекоми в страната вече започнаха подготовка за подобряване на мрежите си по пътя към преминаването към новата технология.

Процесът ще отнеме няколко години, а новата услуга първоначално ще стартира в Букурещ и другите големи румънски градове. 5G ще позволи скорости на трансфер на данни до 10 пъти по-високи от 4G. Двете ще съществуват съвместно поне 10 години, прогнозират експерти.

Властите в Румъния също са положително настроени. През 2018 г. правителството стартира процедури по продажба на 5G лицензи, за които ще наддават мобилните оператори. Технологията ще може да се използва от 2020 г., отначало от бизнеса и особено за точкови проекти, управлявани от големи компании.

Снимка 323942

Източник: iStock

"5G се очаква с голям ентусиазъм. Тази технология ще създаде промяна в съзнанието на цялото общество. Тя отваря вратата за огромни нови възможности за нашите клиенти, за начина, по който живеят и работят", посочва Мирослав Майрош, изпълнителен директор на Telekom Romania.

Румънските телекомуникационни компании работят върху технологичното обновление с шведския концерн Ericsson, който трябва да подобри мрежите им с цел осигуряване на широколентов достъп на мобилни данни. Два от най-големите телекома в страната - Telekom Romania и RCS & RDS вече напредват в тази насока. Първата стъпка е пускането на радио система на Ericsson, която трябва да заработи през декември.

Снимка 323940

Източник: iStock

През лятото беше проведена и първата демонстрация на живо на технологията. По време на теста бяха постигнати скорости до 24 Gbps - над 60 пъти повече от сегашната местна най-висока търговска 4G скорост.

"Днешната демонстрация, първата по рода си в Югоизточна Европа, дава поглед към бъдещето и как 5G ще даде възможност на хората, индустрията и нещата да се свърже в безпрецедентен мащаб, като донесе съвсем нов свят на устройства и услуги", заяви Арун Бенсал, ръководител на Ericsson за Европа и Латинска Америка.

Deutsche Telekom за първи път тества 5G антени

Най-големият телеком в Европа за първи път показа как действа 5G

Глобалното стартиране на технологията ще е през 2020 г.

5G е основата за реализиране на пълния потенциал на Мрежовото общество. Тя ще позволи на организациите да се движат на нови пазари и да създават нови потоци от приходи с напълно нови бизнес модели и начини на употреба, включително приложения за Интернет на нещата.

Технологията ще подобри капацитета, енергийната ефективност на съществуващите мрежи, ще засили употребата на облачните технологии и ще даде възможност за развитието на виртуалната реалност. Тя дава възможност за интелигентни решения, свързани с градската среда и основните обществени услуги като транспорта например.