Deutsche Telekom вече тества първите ултра високоскоростни 5G антени в Европа в реално време. Това е считано крайъгълен камък в състезанието за осигуряване на бързи времена за реакция, необходими за виртуалната реалност и автономното шофиране.

Най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Европа е готов за глобално стартиране на технологията до 2020 г., но все още оставя континента да чака, изоставайки от Южна Корея и Япония.

Компанията съобщи, че това е първата употреба на технологията в реалния свят в Европа, със скорост над 2 гигабита в секунда за клиентско устройство, както и латентност от 3 милисекунди в търговски обекти.

5G мрежите се очаква да осигурят скорости от 10 до 100 пъти по-бързи от днешните 4G мрежи. Но те трябва да премахнат една от основните пречки пред виртуалната и увеличена реалност, които се нуждаят от бързи реакции, за да премахнат неприятното чувство сред потребителите.

"Това е много решителна стъпка в развитието по пътя към глобалното стартиране на 5G, което е планирано за 2020 г.", каза членът на борда на директорите на Deutsche Telekom Клаудия Немат. "5G е толкова важно за цифровизацията и за икономиката", подчерта тя.

Световната надпревара за предоставяне на 5G в момента се ръководи от Южна Корея и Япония, които планират да разгърнат услугата още през следващата година, следвани от САЩ, където Deutsche Telekom е мажоритарен собственик на третия най-голям мобилен оператор T-Mobile.

Германската компания демонстрира използването на 5G мрежата, включваща очила за виртуална реалност на живо и очила за увеличена реалност, носени от инженер на телекома, които дадоха инструкции как да се нагласи мрежовата кутия в зрителното поле.

5G ще бъде необходим и за автономно шофиране и за търговската употреба на дронове за доставка и транспорт, а бизнесът ще бъде сред първите потребители на услугата.

Пристанището в Хамбург планира да тества 5G системата, за да контролира светофарите и да наблюдава околната среда.

Телекомуникационната компания инвестира 5 милиарда евро годишно в Германия, включително в модернизиране на оптични кабели и мрежи, което е необходимо, за да стане 5G реалност. Четирите тестови 5G антени на компанията са произведени от китайската Huawei Technologies.

Според Ши Мао, главен маркетинг директор на Huawei в Западна Европа, е много важно да се демонстрира използването на технологията, за да се оправдавае инвестицията. "Всеки трябва да бъде убеден в бизнес стойността", посочи Мао.