Антимонополният регулатор във Великобритания обяви, че е започнал разследване на сайтовете за резервиране на хотели и места за настаняване Booking и Trivago с цел да се установи дали със своите оферти те подвеждат потребителите си, съобщава BBC.

Регулаторният орган по конкуренция и пазари (CMA) ще проверява дали вместо да помагат на клиентите си платформите не ги затрудняват в избора им. От ведомството посочват, че са "загрижени относно яснотата, точността и начинът на представяне на информацията на сайтовете".

Инспекторите ще разследват дали платформите не разчитат на скрити такси, манипулиране на резултатите от търсенията и обявяваните от тях отстъпки.

Основната част от разследването ще бъде фокусирана върху продуктите на Booking и Expedia, която държи сайта Trivago.

В официално съобщение от Trivago посочват, че ще работят с регулатора с цел да покажат предимствата, които предоставят на потребителите си. От Booking все още не са излезли с коментар по случая.

Според данните на британското ведомство около 70% от хората, които търсят места за настаняване, използват подобни платформи.

Ниша Арора, която е главен директор на CMA, коментира пред програма Today на BBC: "Загрижени сме за коректността на тези сайтове. Вместо да помагат на своите потребители, те всъщност могат да им пречат.".

По нейните думи е възможно резултатите от търсенията на платформите да не се класират единствено спрямо предпочитанията, посочени от потребителите.