Страдате от прекъсваща и бавна Wi-Fi връзка? Скоро това може да се промени. Съединените американски щати направиха първа стъпка тази седмица най-голямото обновяване на безжичните връзки в последните 20 години, а до края на годината Европейският съюз и местните правителства на Стария континент трябва направят същото, пише The Verge.

Новината е, че Federal Communications Commission (FCC) одобри използването на още един честотен спектър за употреба без нуждата от лиценз - 6GHz. Преди години именно тази регулаторна стъпка направи възможно използването на настоящите честоти от 2,4GHz и 5GHz, които се ползват от рутери и потребителски мобилни устройства по света.

За потребителите ползата е ясна - отварят се нови вълни (много нови вълни), които рутерите могат да използват за Wi-Fi сигнал. Официално, това се очаква по-късно тази година. Реално, това е най-голямото добавяне на нов честотен спектър за технологията от 1998 г., когато FCC дава разрешение за нейното използване изобщо. Той учетворява наличното място за рутери и други устройства, което означава, че Wi-Fi сигналът ще спре да страда от сегашните смущения на сигнала, причинени от твърде големия брой предаватели.

Очаква се първите устройства, които поддържат 6GHz, да бъдат на пазара към края на тази година. Когато се появят, те ще носят символа Wi-Fi 6E.

Проблемът

Ако живеете в голям град или блок и някога сте имали проблем със свързването с Wi-Fi мрежа, има голям шанс това да е заради задръстване на честотния спектър. Когато има твърде много устройства, които се опитват да се свържат през едни и същи честоти, някои от тях не успяват. Ако виждате много близки Wi-Fi мрежи на лаптопа или телефона си, това може и да е причината сигналът ви да е по-бавен и по-малко надежден.

Експертите посочват още, че с новите честоти проблемът ще изчезне - и то за дълго време. Причината е, че сега устройствата ще могат да ползват спектър от 1 200 MHz, докато досега Wi-Fi използваше около 400 MHz - и всички канали трябваше да си разделят това място. Накратко, мястото за Wi-Fi сигнал се учетворява.

Wi-Fi скоро ще стане малко по-бърз

Wi-Fi скоро ще стане малко по-бърз

Wi-Fi 6 носи подобрения в мрежите, към които са свързани много устройства