Нов голям завод за преработка на слънчогледово олио в Попово ще изгражда "Агрия Груп Холдинг", като Европейската инвестиционна банка предоставя заем за проекта в размер на 35 млн. евро, съобщиха от кредитната институция.

Освен за производствена мощност в Североизточна България, компанията ще използва парите и за закупуване на жп вагони за транспортиране на продукцията.

КЗК разреши на "Агрия Груп Холдинг АД" да придобие единствения български производител на биоетанол

КЗК разреши на "Агрия Груп Холдинг АД" да придобие единствения български производител на биоетанол

Сделката ще увеличи регионалното позициониране на холдинга в Западна България

Споразумението е с "Кристера" АД, която е част от холдинга и е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г.

Проектът в Попово е на обща стойност от близо 75 млн. евро, като при него ще се използват безотпадни технологии - от отпадъчните люспи на слънчогледовите семена ще се произвежда възобновяема енергия. Заводът, чрез който ще се разкрият нови работни места, се очаква да заработи през втората половина на 2027 г.

Холдингът ще закупи и железопътни вагони, с които хранителните масла ще пътуват до пристанището във Варна - за да не се използва автомобилен транспорт.

"Агрия Груп Холдинг" купува конкурента си "Комерс"

Агробизнесът се консолидира: КЗК разреши на "Агрия Груп Холдинг" да придобие конкурент

Оборотите на участниците в сделката са общо над 740 милиона лева

"Този проект има съществено регионално и икономическо значение, тъй като неговото изпълнение ще доведе до създаването на значителен брой нови работни места, ще подобри и оптимизира логистиката по придвижване на суровини и материали, замествайки ги с производствен краен продукт, а също така ще доведе и до значителни икономии от мащаба от финансова и оперативно управленска гледна точка", е цитиран в официалното съобщение да коментира изпълнителният директор на "Агрия Груп Холдинг" Емил Райков.

Холдингът извършва редица дейности в агро сферата и само за 2022 г. оборотът му е близо 700 млн. лева. В края на миналата година той придоби своя конкурент "Комерс" ЕООД.