Амилум България - предприятието, което преработва царевица и произвежда нишесте от 1993 година край Разград, обяви нова инвестиция от 200 милиона лева. Вложението ще бъде използвано за разширение на завода в града в северна България.

Компанията, собственост на американската Archer Daniels Midland Company, ще наеме и още 300 души на временни и постоянни договори. Благодарение на разширението на капацитета, Амилум ще може да преработва по 900 хил. тона царевица годишно. По-голямата част от продукцията е за износ.

Освен това ADM планира изграждането на нови съоръжения за производство на етанол, които ще използват остатъчните продукти от производството на подсладители. По този начин, предприятието ще подобри показателите си за устойчиво развитие чрез намаляване на отпадъците и подобряване на енергийната ефективност.

Снимка 353268

Източник: Амилум

Приватизацията на държавното предприятие започва през пролетта на 1993 година като джойнт венчър между ADM и белгийската компания Амилум. По това време това е една от най- големите приватизационни сделки в България. През 2015 година, ADM придоби 100% от акциите и стана единствен собственик на завода в Разград, като след милиони в инвестиции успешно го интегрира в глобалният си бизнес за въглехидрати.

Днес, преработвайки царевица и произвеждайки подсладители като глюкоза, фруктоза и кристална декстроза, заедно с нативни и модифицирани нишестета и съпътстващи продукти, ADM се превърна един от най-големите производители на хранителни продукти в България и най-големият потребител на царевица в страната.