Въпреки изстрелването на акциите на GameStop, един анализатор е мечешки настроен към тях. Това е Майкъл Пачър от Wedbush, който следи компанията през последните 19 години. Неговата оценка за стойността, до която ценни ѝ книги ще се сринат: 16 долара за акция.

Но в момента няма кой да го чуе - факт, който осъзнава самият Пачър.

"Няма нито един институционален инвеститор, който ще седне и ще ме слуша дали да купи при цена на акцията от 300 долара", каза той в интервю пред CNBC. "Отдавна отмина времето, в което всеки човек, ценящ моето мнение, има нещо общо с GameStop."

Цената на акциите на компанията нарасна над два пъти вчера и надхвърли 325 долара. След това тя се изстреля до впечатляващите 469,42 долара за акция, преди от Robinhood да оповестят, че спират търговията с нея, което торпилира компанията до 126,01 долара за акция, преди тя да се "установи" при цена от 237 долара за акция, на колкото се търгува и в момента.

Така от началото на годината тяхното поскъпване е от 1600%. Същевременно средната цена на акциите на компанията, посочена от петима анализатори пред FactSet, е 13,44 долара за акция, т.е. по-ниска оценка даже и от тази на Пачър. Единствената причина тя да е толкова висока е прогнозата на Джозеф Фелдман от Telsey Advisory Group, според когото към края на миналата седмица цената на акциите трябва да е 33 долара.

За Пачър най-невероятното нещо е обемът на изтъргуваните акции - над 170 млн. ценни книги са обменяни през всеки от последните три дни. Това е над двойно по-висок брой от общо емитираните от компанията 73 млн. акции. При други компании като Facebook и Amazon дневно около 1-2% от емитираните акции се търгуват.

"Никой на пазара в момента не купува въз основа на фундаментите", каза той, посочвайки, че никога в кариерата си не е виждал такъв феномен. Последният път, когато търговията се е доближавала до действителността днес, е бил по време на дотком балона преди две десетилетия.

"Хората, които купуват на цена от 300 долара, смятат, че някой още по-голям глупак ще купи акциите при цена от 400 долара и засега този по-голям глупак наистина изглежда присъства на пазара", каза Пачър. "Това е схема пирамида."