Шведският производител на индустриални компоненти AQ Group ще купи имот в Западна България за 5 милиона евро, тъй като се стреми да разшири бизнеса си. Имотът е с площ от 22 000 кв. м и се намира в Перник.

Плановете са фабриката да произвежда корпуси от ламарина и да отговаря за електрическата интеграция на големи акумулаторни системи за съхранение на енергия (BESS).

До 2024 г. AQ Group възнамерява да инвестира още два милиона евро за ремонти и оборудване на обекта си в Перник, който представлява съществуваща фабрика с около 50% готовност за работа, каза за SeeNews главният изпълнителен директор на AQ Group Джеймс Аргрен.

Abu Dhabi Ports Group инвестира в изкуствен остров край румънското черноморско пристанище "Констанца"

Компания от Абу Даби иска да инвестира в изкуствен остров в Черно море

Компанията иска да построи и интермодален карго логистичен център

Шведската фирма планира да назначи около 100 служители на обекта през следващата година, като потенциално ще увеличи броя им до около 500 през следващите няколко години в зависимост от темпа на растеж на бизнеса, добави Аргрен.

AQ Group вече е договорила поръчки на стойност 12 милиона щатски долара и очаква да удвои тази сума през 2023 г. Компанията предвижда годишният обем на поръчките да нарасне до 40 милиона щатски долара през 2024 г.

Присъстваща в България от 1996 г. и с общо 1500 служители, AQ Group притежава три местни дъщерни дружества, които оперират пет обекта в София, Радомир, Годеч, Кюстендил и във Велико Търново.

Италианската Beltrame Group инвестира €200 милиона в румънската фабрика за стомана COS Targoviste

Италиански инвеститор "възкресява" с €200 милиона фабрика за стоманена арматура в румънското Търговище

Половината от тази сума ще послужи за изграждане на фотоволтаичен парк

Шведската фирма има и малка фабрика в Сърбия, в която също произвежда термопластични части, кабели, индуктивни компоненти и системни продукти като машини за билети за паркиране. 

Нетните приходи на групата през 2021 г. нараснаха с 14% на годишна база до 5,47 милиарда шведски крони (513,4 милиона евро), като печалбата преди облагане с данъци нарасна с 19,5% 441 милиона крони (59.2 милиона евро). Продажбите в България са нараснали с над 3% до 32 милиона крони ( 4.3 милиона евро) миналата година, показва още годишният доклад на AQ Group.