Италианският производител на стоманена арматура AFV Beltrame Group планира да инвестира 200 милиона евро в модернизиране на наскоро придобития завод за стомана в COS Targoviste, в румънския град Търговище. Половината от тази сума ще послужи за изграждане на фотоволтаичен парк с инсталирана мощност 100-120 MW.

Beltrame Group стартира производството на арматура в COS Targoviste, като стана единственият производител на арматура с пълен цикъл на производство в Румъния, който планира да задоволява около половината от вътрешните нужди в строителния сектор.

САЩ спират наложените 25% мита върху украинския внос на стомана

САЩ спират наложените 25% мита върху украинския внос на стомана

Пореден жест към Украйна

През следващите пет години около 100 милиона евро ще бъдат инвестирани в модернизиране на машините, като 80% от бюджета ще бъде отделен за закупуване на технологии за намаляване на въглеродните емисии, повишаване на енергийната ефективност и преминаване към кръгова икономика чрез повторно използване на ресурси и минимизиране отпадъци.

Плановете са до петата година от инвестицията да бъдат разкрити около 1000 работни места.

"Рестартирането на вътрешното производство на арматура, основен сектор на стоманодобивната промишленост, е важна стъпка към реиндустриализацията на Румъния и ще осигури на страната "глътка свеж въздух" в кризата на строителните материали, причинена от пандемията и конфликта в Украйна", каза Карло Белтраме от AFV Beltrame Group.

И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна

И търговията със стомана е разтърсена от войната в Украйна

Цената на стоманените отливки се повиши до 900 долара за тон

За да възобнови дейността в завода, Beltrame Group досега е наела около 300 служители, а до края на юли възнамерява да има 450 служители. В първата фаза на проекта около 10 000 тона арматура на месец ще напуснат фабриката в румънския град Търговище, а през 2023 г. производственият капацитет ще се увеличи до около 30 000 тона на месец, което означава над 300 000 тона годишно.

Така заводът ще доставя на Румъния около половината от вътрешните нужди от арматура за строителство, което е около 600 000 - 700 000 тона годишно. В момента Румъния внася целия този материал от България и Турция.

Beltrame Group планира да инвестира и още 100 милиона евро в изграждане на фотоволтаичен парк с инсталирана мощност 100-120 MW и система за съхранение на енергия, която ще захранва производствените блокове.

Освен пускането в експлоатация на бившата стоманодобивна фабрика, Beltrame Group е на финални етапи на разрешаване на строителството на "зелен" завод за арматура и тел, който също ще бъде построен на площадката в Търговище.

Beltrame Group завърши придобиването на COS Targoviste през март.

Групата присъства в Румъния чрез Donalam, която е създадена през 2007 г. след придобиването на завода за горещо валцуване Siderca в Кълъраш.

Beltrame е основана през 1896 г. и произвежда стоманени продукти за използване в строителството, корабостроенето и изкопни работи, с търговска дейност в над 40 страни. Компанията управлява шест завода в Италия, Франция, Швейцария и Румъния, в които работят общо 2000 души, които произвеждат 2 милиона тона стомана годишно.