Следвайки подобни мерки от Европа, САЩ спират наложените 25% мита върху украинския внос на стомана. Това са съобщили от Министерството на търговията в понеделник, цитирани от CBS News. Мярката ще продължи да действа една година.

Този ход, макар че засега може да е отчасти символичен, е най-новото усилие за укрепване на украинската икономика на фона на войната в Украйна.

Стоманата е ключов сектор на икономиката на Украйна, представляващ 18% от общия износ на страната през 2018 г., според доклад на Министерството на търговията за 2019 г.

В края на април прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че има "текущо разглеждане и процес на преглед на редица стъпки", които администрацията може да предприеме, за да предостави облекчение на украинците, включително преразглеждане на тарифите. Европейският съюз заяви миналия месец, че спира всички мита върху украинския внос за една година.

"Стоманолеяните са сред най-издръжливите в света - независимо дали в Йънгстаун или Мариупол, каза министърът на търговията Джина Раймондо. Не можем просто да се възхищаваме на силата на духа и духа на украинския народ - ние трябва да го защитим и да подкрепим една от най-важните индустрии за икономическото благополучие на Украйна. За да могат стоманодобивните заводи да продължат като икономическа спасителна линия за хората на Украйна, те трябва да могат да изнасят стоманата си. Днешното съобщение е сигнал към украинския народ, че ние сме решени да им помогнем да процъфтяват в лицето на агресията на Путин и че тяхната работа ще създаде по-силна Украйна, както днес, така и в бъдеще."

Митата бяха наложени от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2018 г., позовавайки се на националната сигурност, с 25% мита за чуждестранен внос на стомана и 10% за чуждестранен внос на алуминий. Бившият президент наложи митата заради възраженията на много експерти, твърдейки, че други страни подкопават стоманодобивната и алуминиевата промишленост на САЩ.

Някои конгресмени призоваха администрацията на Байдън да махне митата, за да подкрепи украинската икономика.

"Молим да премахнете 25-процентната тарифа на САЩ върху вноса на стомана от Украйна, за да ѝ помогнете да се стабилизира и да възстанови икономиката си, написаха републиканският сенатор Пат Туми и сенаторът от демократите Даян Фейнстийн в писмо до президента миналия месец. Съединените щати трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че украинският народ може ефективно да се възстанови след войната. Вдигането на митата на САЩ върху стоманата от Украйна е малък, но смислен начин за САЩ да сигнализират за подкрепа за Украйна и да осигурят стабилност и подобряване дългосрочната икономическа перспектива на страната."

Основна цел на руската война срещу Украйна през последните седмици беше стоманодобивният завод в град Мариупол, един от най-големите подобни съоръжения в Европа. Тя обхваща пещи, складове и тунели. Украйна евакуира жени и деца от мястото, въпреки че украинските войски остават изолирани в обширната подземна мрежа от тунели на съоръжението.