Пристанищния оператор на Обединените арабски емирства Abu Dhabi Ports Group има интерес да инвестира в румънското черноморско пристанище "Констанца" и в интермодален карго логистичен център на международното летище Тимишоара.

"По време на срещата, която имахме днес в Абу Даби, представителите на тази Група заявиха, че искат да разработят проекти в областта на кейове 3 и 4 в пристанището", написа министърът на транспорта Сорин Гриндяну в публикация в социалните медии.

За 6 години Румъния договори 49 изтребителя F-16

За 6 години Румъния договори 49 изтребителя F-16

Румъния планира да похарчи общо €9,8 милиарда до 2026 г. за повишаване на отбранителните си способности

"Решихме да създадем съвместна работна група, за да обсъдим сключването на меморандум за разбирателство между пристанище Констанца и AD Ports Group. Поканихме представители на AD Ports Group да посетят пристанището, за да установим условията за сътрудничество, тъй като компанията също така има интерес да инвестира в изкуствен остров в рамките на пристанището."

Той също така обяви, че Румъния е подписала меморандум за разбирателство с Корпорацията за пристанища, митници и свободни зони, организация към правителството на Дубай, насочена към укрепване на търговските отношения. Една от компаниите в организацията, DP World, има текущо партньорство с пристанище "Констанца", където експлоатира Южния терминал по договор за концесия, валиден до 2049 г.

Румъния започна да добива газ от Черно море

Добивът на газ от Черно море започна

Проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в страната

Портфолиото на Abu Dhabi Ports включва пристанища и терминали в ОАЕ и Гвинея и повече от 550 квадратни километра индустриални зони в Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi (KIZAD) и ZonesCorp, най-голямата интегрирана търговска, логистична и индустриална бизнес групировка в Средния Изток. От създаването си през 2006 г. пристанищата на Абу Даби са изиграли основна роля в растежа на емирството, допринасяйки с 13,6% за растежа на БВП (без петрол) на Абу Даби, пише See News.

Пристанището в Констанца се намира на западния бряг на Черно море и обхваща 3926 ха земя и вода. Пристанището разполага с два вълнолома и осигурява 140 работни места.