Най-заможният европеец Бернар Арно е поредният милиардер, който се включва в "спасяването" на френския медиен конгломерат Lagardere, натрупал огромни дългове през последните години.

Бизнесменът е потвърдил, че е закупил една четвърт от дружеството Lagardere Capital and Management. Според информация на Les Echos, цитирана от Bloomberg, сделката е на стойност под 100 милиона евро. След обявяването ѝ акциите на медийната група са поскъпнали с 15%.

Арно, който е начело на лидера в луксозната индустрия LVMH, е третият френски милиардер, придобил дял в компанията. Винсент Болюре и Марк Ладре де Лашарие преди време също инжектираха милиони в закъсалата група.

Освен на медийния пазар Lagardere развива дейност в областта на автомобилната и космическата индустрии. Тя има процъфтяващ бизнес до смъртта на мажоритарния ѝ собственик Жан-Люк Лагардер през 2003 година.

Неговият син и наследник Арно решава да промени фокуса на групата, като я отдалечи от тежката индустрия и се насочи повече към издателска дейност, търговия на дребно със стоки за пътувания и отварянето на магазини на летища и жп гари.

Lagardere контролира едни от големите медии във Франция, сред които Journal du Dimanche, радиото Europe 1 и популярното списание Paris Match. С новата си инвестиция Бернар Арно ще увеличи присъствието си на медийния пазар в страната, като до момента той притежава Radio Classique, както и двата вестника Le Parisien и Les Echos.