Операторът на газопреносната система на България "Булгартрансгаз" смята да инвестира 850.6 млн. лева в газовата инфраструктура на страната до 2027 г., съобщава компанията, цитирана от SeeNews.

Основната част от инвестицията ще бъде изразходвана за реконструкция, рехабилитация и капиталов ремонт на дълготрайни активи, посочва газовият оператор в 10-годишния си бизнес план.

ICGB стартира търга за газовата връзка с Гърция

Търси се строител за тръбата, която се очаква да намали зависимостта на България от руски газ

Процедурата е за €145 милиона, строителството трябва да започне до края на годината

Инвестициите в нова инфраструктура са свързани с изграждането на интерконекторите (газовите връзки) със съседните Сърбия, Гърция и Турция, както и с това на газоразпределителен център (газовия хъб "Балкан") на територията на България.

Проектът за газовия хъб предвижда изграждането на регионален газоразпределителен център, финансиран от ЕС. Той ще се намира близо до пристанище Варна и ще доставя газ на държавите членки Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения, както и на страни от Централна и Западна Европа, както и на Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина, които не са членки на ЕС.

България става врата към Европа за нови доставки на газ

България става врата към Европа за нови доставки на газ

Страната ни ще получава синьото гориво от цял свят, ще го разпределя към близки и далечни държави

Компанията е обявила обществена поръчка за доставка, изграждане и пускане в експлоатация на главен газопровод между клапанните станции Батулци и Калугерово в северозападната част на страната.

Стойността на поръчката е 22 милиона лева. Тя е част от по-голям проект за газова връзка между станциите на Беглеж и Калугерово.

Подготвят газовата връзка със Сърбия с 11.7 млн. лева европари

Подготвят газовата връзка със Сърбия с 11.7 млн. лева европари

Интерконекторът трябва да заработи през 2020 г.

Крайният срок за подаване на оферти е 6 август, a дейностите трябва да бъдат завършени в рамките на 210 дни. Офертите ще бъдат класирани въз основа на цена, време за изпълнение на строителните работи и качество.

Инвестиционният план на "Булгартрансгаз" ще бъде обсъден от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 5 юли.

Ще си подадат ли България и Русия ръка за енергийните проекти?

Ще си подадат ли България и Русия ръка за енергийните проекти?

Мнението на експерт

Междувременно стана ясно, че "Газпром" може да започне износ на газ за България, Сърбия и Унгария в началото на 2020 г. чрез газопровода "Турски поток".

"Няма да ви кажа точната дата днес, но пускането в експлоатация на първия и втория етап на газопровода ще се случи до края на 2019 г.", съобщи изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер във видеообръщение, публикувано на сайта на компанията.

Италиански политик: "Турски поток" да мине през България до Италия

Италиански политик: "Турски поток" да мине през България до Италия

Италия има икономически интерес от такъв проект

Газопроводът се състои от 2 паралелни тръби, като първата ще доставя газ за Турция, а втората - за Южна и Югоизточна Европа. Общият годишен капацитет на двете тръби е 15.75 млрд. куб. м газ.